Как да намалим ежедневната консумация на кафе?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да намалим ежедневната консумация на кафе?

Как да намалим ежедневната консумация на кафе?

Как да намалим ежедневната консумация на кафе?
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Може би най-популярната напитка в света е кафето. Милиони хора започват деня си с чаша ароматно кафе. Ободряващо питие е неотделима част от ежедневието им.

От гледна точка на медицината кафето има както своите положителни, така и негативни страни, но почитателите на кофеина трябва да са наясно с вредите на прекомерното количество кафе на ден. То затруднява работата на черния дроб, тъй като го принуждава да изразходва повече ензими за разграждането му.

Нарушава функцията на надбъбречната жлеза; разпокъсва съня и го прави неспокоен; отнема от белотата на зъбите; съдържа етерични масла, които нарушават функциите на кръвоносните съдове. Кофеинът води до пристрастяване, а отнема повече енергия, отколкото дава. Напитката има диуретични свойства и затова води до обезводняване.

Намаляването на консумацията му е добра идея за всички, които прекаляват с кафето. Ето някои успешни стъпки за това.

Други напитки, които да заместят сутрешното кафе

Най-добрата алтернатива са зелените сокове, комбинация от плодове и зеленчуци. Целината, кивито, ябълките или спанакът дават енергията и хранителните вещества за началото на деня.

Нуждата от следобедна почивка

Намаляване на кафето

Често кафето се консумира, за да ни държи будни. За да сме в кондиция през целия ден, почивката от поне половин час след обяда ще ни улесни в желанието да сме бодри и в добро настроение. По-добре почивка, отколкото по-висока доза кофеин. Така и нощния сън ще бъде пълноценен.

Нуждата от повече вода

За регулиране на дозите кофеин може да помогне водата. Тя е основен източник на енергия за тялото. Добрата хидратация допринася за здравето, активността и трудоспособността на човека.

Промяна в навиците за пиене на кафе

Ако пиенето на кафе е станало такава норма, че започва още със ставането от сън и до следобедните часове чашите с кафе вече са повече от три, е належащо да се преосмисли начинът, по който консумираме кафе.

Тъй като ще бъде предизвикателство, трябва да се започне с ограничаване на броя кафета до две на ден. Добре е да отпадне сутрешната доза. Тялото тогава е отпочинало и кафето може да се замени с чай или сок.

Използване на волята

Ако пристрастяването към кафето вече е факт, не трябва да се правят драстични промени още от самото начало. Това води до дискомфортни състояния. За да избегнете главоболието, отпадналостта, липсата на живец за изпълнение на задълженията, започнете бавно, спазвайте препоръките и ако имате затруднения, потърсете помощта на специалист.

Консумирано с мярка, кафето ще ни донесе наслада с всяка глътка. Ще се възползваме и от положителното му действие върху организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати