Учени: Вредата от солта е мит!

Учени: Вредата от солта е мит!

Наричат солта бялата смърт, тъй като повишава неимоверно риска от внезапна смърт следствие на сърдечни заболявания. Това не е единствената вреда, която най-популярната подправка в кухнята нанася на здравето ни.

Консумацията на повече сол води до задържане на вода в тялото. Излишната течност ни прави по-подути, а и засилва чувството на дискомфорт от това състояние. Прекомерно много течност означава по-високо кръвно налягане. То пък, от своя страна, засилва опасността от инсулт. При редовна употреба на по-солени храни вкусовите рецептори привикват с този вкус и с времето нуждата от повече натрий се засилва. Високият прием на сол е пряко свързан със сърдечно-съдовите заболявания. Излишната сол увеличава двойно риска от инсулт при диабетиците.

Това всеизвестно мнение е на път да бъде опровергано. Ново изследване доказва, че всъщност солената храна има незначителна роля при развитие на болестите на сърцето.

Това не е случайно изказване, а твърдение, резултат от мащабно проведени проучвания, чиято цел е да установят каква е връзката между употребата на сол и рисковите заболявания. Анализът от експеримента не доказва твърдението, че дори малкото количество сол е вредно.

Учените казват, че единствено прекалено завишените дневни дози натрий, над шест грама, имат вредно въздействие върху тялото.

Сол

Ирански учени пък твърдят, че ако консумираме неосолени ядки, това ще повлияе благоприятно на здравето и ще намали опасността от сърдечни проблеми.

Явно, че границата между вредите и ползите от натрия е много тънка. Погледнато от физиологична гледна точка, натриевият хлорид е много важна съставка, която играе роля в много жизнени процеси. Йодираната сол предотвратява тежки заболявания.

Така че пълният отказ от солта в храната не е най-доброто, което може да причините на тялото си. Дневната консумация на сол до 5 грама няма да създаде здравословни рискове. Те идват не толкова от директното посоляване на домашната храна, а от закупените пакетирани храни, които са солени.

Добавянето на допълнителни количества всъщност създава условия за свръх употреба, за което трябва да се внимава.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати