Природни антисептици

Природни антисептици

природни антисептици

Антисептиците са една от най-важните групи медикаменти. През годините благодарение на тях развитието на тежки инфекции, както и смъртността от тях, спада драстично.

Търсенето на все по-природни начини за лечение пък набира популярност през последните години. Освен лекарства, когато става въпрос за лека рана или цялостно поддържане на антивъзпалителните свойства на организма, и природните антисептици са прекрасен народен лек.

Чесънът, например, е известен с тези си свойства. Пресният чесън може да се използва върху рани, ако нямате друго лекарство под ръка. Освен това редовната му консумация доказано намалява вероятността за развитие на тежки инфекции, затова не е случайна и славата му на природен антибиотик.

Маслото от чаено дърво е друг продукт, който е известен основно с антисептичните и противовъзпалителните си свойства. То се извлича от листата на чаеното дърво. Можете да го слагате директно върху раната, за да предотвратите инфекция от микроби. И до този ден остава неизвестна точната съставка, която има тези доказани свойства. В никакъв случай не бива да поглъщате това масло обаче – то е токсично, затова го използвайте само за външна употреба.

маслото от чаено дърво е природен антисептик

Медът е суперхрана, а антисептичността му е само едно от многото му свойства. Още от дълбока древност той се използва за третиране на външни рани. Той убива голяма част от бактериите, а свойствата му се дължат на високата му киселинност, освен това в него се съдържа и малко количество водороден пероксид – или известната антисептична кислородна вода.

Медът помага за по-бързото заздравяване на раните, а заради това, че е лепкав образува защитна бариера върху раната, която автоматично пази от навлизането на чужди организми в нея. Медът е и полезна храна – консумирайки го подсилвате организма си, което автоматично намалява риска от тежки инфекции.

Алое вера е растение с антисептични свойства. То е особено популярно през последните години, но всъщност се използва от дълбока древност. Алоето намалява времето за заздравяване.

Доказано убива бактериите, нанесено директно върху раната. Освен това и отглеждането му е лесно, затова може би не е толкова лоша идея да имате това растение в дома си.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати