Храни, които водят до подуване в краката

солени храни
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Подуването на краката се дължи на задържане на течности в тялото. Има много болести, които могат да са причина за подобна симптоматика. Има обаче и безобидни причини – например, ако дълго стоите прави или пък седнали; подуването е често и при бременните жени, както и през някои дни от месечния цикъл. Подуването на краката може да се дължи и на нездравословно хранене. Има продукти, за които е известно, че водят директно до това.

Такива са солените храни. Причината е, че солта директно влияе на течностите в организма ни – тя им пречи да се отделят. Особено вредни са пържените картофи или чипсът, защото при тях съдържанието на сол е особено голямо. И още – колбасите са друга храна, която трябва да избягвате, ако краката ви често се подуват.

Това е валидно на практика за всяка храна, която съдържа сол. Ако знаете, че имате склонност към задържане на вода, то трябва да ограничите солта и у дома. Опитайте да овкусявате с други подправки и се уверете, че пиете достатъчно течности.

Трябва да избягвате и рафинираните храни. Това на практика означава всичко преработено, което не е пълнозърнесто – това са някои любими храни като паста, хляб, печива, енергийни блокчета. За щастие, всички те имат алтернатива – вместо рафинирана, изберете пълнозърнестите им варианти. Енергийните барове може да си приготвяте сами вкъщи. Така ще знаете какви точно съставки има в тях.

подуване на краката

Избягвайте и храните, за които знаете, че не ви понасят. Ако имате алергия към глутен, например, това означава, че не просто сте алергични към глутен, а този протеин пречи на цялото ви тяло. Нормално е да задържате вода, ако го консумирате.

Други имат непоносимост към лактоза. Самите млечни продукти водят до подуване, а ако имате непоносимост, то симптомите могат да бъдат още по-силни. Други алергени са морските дарове, ядките (особено фъстъците), яйца и соя.

Хората, които често страдат от отоци трябва да избягват и червени меса, бисквити, понички, пържени храни и продукти с висок гликемичен индекс. Важно е да познавате и собствения си организъм. Само така ще знаете кой продукт как действа на вас самите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати