Повишава ли червеното месо риска от рак на гърдата?

жена яде червено месо

Да изберете пилешко пред телешкия стек може би има значение за женското здраве, сочат данни от ново проучване. От години Световната здравна организация е установила, че червеното месо е вероятен канцероген, а последните данни сочат, че ракът на гърдата е един от тези, които са най-свързани с консумацията на тези продукти. Това означава не само телешко, а и говеждо, свинско и агнешко.

Проучването не твърди, че най-често срещаното онкологично заболяване се причинява от червено месо, нито пък че пилешкото го предотвратява. Вместо това, има конкретни промени, които можем да направим в живота си.

Ако изберете пилешко, например, вместо червено месо, може би ще намалите риска от развитие на рак на гърдата. До този извод се стига след изследване на 42 хиляди жени в Съединените щати и Пуерто Рико. От тази група 1500 развиват рак на гърдата през 7-годишния период на изследването.

Жените, които са яли най-много червено месо, имали с 23% увеличен риск от развитие на това онкологично заболяване, а за жените, които са консумирали основно пилешко, било 15% по-малко вероятно да развият този вид рак.

червеното месо повишава риска от рак на гърдата

Установява се още, че дамите, които заменят червеното месо с бяло, значително намаляват риска си от рак, все още обаче не е установено защо.

През годините е установена връзка между червеното месо и други заболявания. Така например се вярва, че редовната му консумация е свързана и с рак на дебелото черво, сърдечни и съдови заболявания, диабет.

Важно е да спазваме диета, в която да консумираме повече храни от растителен произход, смятат и учени, и лекари. Ако ограничим и тютюнопушенето, алкохолът и се написваме редовно, защитаваме клетките си и поддържаме организма си в оптимално здраве, твърдят още учените.

Засега червеното месо е класифицирано като канцероген от група 2А. Това означава, че свойствата им не са доказани, но тези продукти вероятно са канцерогенни. Доказано е още, че канцерогенни съединения се образуват и по време на готвене на червено месо.

Можем да намалим риска, ако консумираме червеното месо с богати на антиоксиданти продукти – зеленчуци или подправки, които имат такива свойства. Важно е и приемът на телешко или свинско да не бъде прекален.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати