Безопасно ли е готвенето с растителни масла?

зехтин

Пържената храна е вредна - това е нещо, което знае всеки. Оттам нататък следват различни теории, които обясняват, че ако пържим със зехтин или слънчогледово олио, то храната вече не е вредна. Има и други уточнения, според които вредата се определя от количеството мазнина, температурата на пържене и други фактори. Каква е истината?

Учени от Оксфорд са установили, че растителните масла не са никак безопасни. При нагряване концентрацията на алдехиди се увеличава значително. Органичните съединения пък от своя страна повишават риска от онкологични заболявания, болести на сърцето и деменция.

Пържената риба с картофи е особено вредна храна, според изследванията, а в същото време е много консумирана в западната хранителна диета. Проведените експерименти са установили, че при приготвянето на хрупкавите риби с картофки токсичните вещества надвишават до 200 пъти безопасните нива за деня.

При пържене с краве масло или свинска мас се отделят по-малко алдехиди отново според това проучване.

Откъде идва представата, че пържената храна е вредна за сърцето?

Когато храната се пържи, тя става по-калорична. При топлинната обработка продуктите поемат част от мазнината. Храните, богати на мазнини, в дългосрочна перспектива водят до повишаване на холестерола и оттам до повишено кръвно налягане, а те са рискови фактори за сърдечни заболявания. Мазната храна е равнозначна на висок калориен прием, затлъстяване, диабет и оттам следват животозастрашаващите последици за здравето.

готвене с олио

При пържене с растителни мазнини се формират трансмазнини. Този процес е известен като хидрогениране. Простият химичен процес превръща полезни хранителни вещества в опасни за здравето съединения. Това става обаче при много висока температура.

Съдържанието на трансмазнини се увеличава и при повторно използване на едно и също мазнина при пърженето. Само зехтинът и кокосовото масло са устойчиви на високи температури и затова този процес не се наблюдава при тях.

За да стане консумацията на пържени с растителни масла храни наистина застрашаващ здравето, от съществено значение е честотата на хранене с храни, приготвени чрез пържене.

Ако те присъстват епизодично в хранителната диета, рискът се тушира. Когато пържената храна е основен вид в менюто, това без съмнение повишава опасността от развитие на злокачествени заболявания или сърдечни проблеми.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Venelin
Venelin
20.09.2019 19:35
В статията пише, че единствено пърженето в зехтин и кокосово масло не е вредно. В други статии пък напротив пише, че пържене и готвене със зехтин е вредно, защото зехтина не издържал на високи температури. Човек вече не знае, кое как е полезно и как вредно! На кое да вярва човек?
0
0