gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Възможни странични ефекти на хранителната мая

Възможни странични ефекти на хранителната мая

Хранителна мая
Освежител против неприятни миризми за хладилник-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.57 лв.
Виж ››

Хранителната мая доби изключителна популярност през последните години. Причината – все повече хора избират хранене с растителни продукти, или така нареченото веганство. Тя е популярна добавка в растителното сирене например. И

ма много ползи – богата е на витамини от В-групата и има вкус на пармезан. Идва във формата на пудра или на люспи, и по тази причина замества идеално пармезана в паста или в салатите. И докато наистина тя съдържа важни нутриенти, като витамините, за които вече казахме, има и потенциални странични ефекти. Какви са вредите от хранителната мая?

Хранителната мая може да доведе до чревни проблеми. Причината – тя е много богата на фибри. Само 2 супени лъжици от нея съдържат 5 грама, което е 1/5 от препоръчителната дневна доза. Прекаленото количество фибри може лесно да доведе до диария или коремни болки, затова не бива да прекалявате с маята, ако е непознат за вас продукт.

Маята може да е причинител на мигрена. В нея се съдържа аминокиселината тирозин, която при някои хора може да доведе до неприятното главоболие. Тирозинът действа директно върху централната нервна система, защото отделя различни хормони. Тези хормони, от своя страна, могат да доведат до високо кръвно налягане. Мигрената може да е в следствие от това. Може обаче да е причинена и директно от тези киселини.

Веган спагети с хранителна мая

Обривите са друг възможен страничен ефект от консумацията на хранителна мая. Една лъжица съдържа над 38 грама ниацин, което е двойно на препоръчаната дневна доза. Той е важен за някои процеси в тялото ни – грижи се за правилната работа на метаболизма, но големи дози от него могат да накарат лицето да почервенее. Обикновено страничният ефект се проявява около 20 минути след консумация на високи дози ниацин.

Някои хора може да имат и непоносимост към тази добавка. Обикновено тя се проявява при хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво или от болест на Крон. Според някои проучвания, дори и при липса на непоносимост, хранителната мая може да влоши тези състояния, затова е важно да слушате тялото си, когато реагира на конкретен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати