Влиянието на лимоновия и ваниловия аромат върху съзнанието

Влияние на лимоновия и ваниловия аромат

Слабо известно е, че ароматите са сред най-дълготрайните спомени в архива на паметта, но това е факт. Всеки мирис асоциираме с нещо и го помним дълго, дори да не сме го срещали много време.

Долавянето на вече срещан аромат отключва спомените и веднага създаваме мисловна връзка с минали случки и събития, свързани с него. Това е така, защото си спомняме само 1 процент от това, което докосваме; 2 процента от чутото; 5 процента от видяното; 15 процента от вкусваното и цели 35 процента от помирисваното.

Как ни действат ароматите?

Лимонов аромат

Ароматите са емоционални. Те имат силен ефект върху чувствата и настроенията. Някои от уханията въздействат еднакво на всички, това са афродизиаците. Други се възприемат по различен начин от всеки, най-често в зависимост от отключения спомен за тях.

Едни от най-често срещаните аромати са на лимон и ванилия. Те са и от най-лесно възприеманите и харесваните от човека. Нов момент в знанията за тези аромати идва от проучване, което обобщава, че дъх на лимон ще ни накара да се почувстваме по-слаби, докато ароматът на ванилия има точно обратен ефект.

Представители на научните среди от британския университет в Съсекс са стигнали до извода, че уханията могат да променят начина, по който хората възприемат себе си. Интересна идея е този факт да бъде използван за направата на маломерни устройства или в създаването на дрехи, които да помагат на хората в ежедневния живот. Размислите по темата водят и до идеи да се приложат аромати в лечението и превенцията на хранителни разстройства.

Продължилите няколко години изследвания доказват, че обонянието, както и останалите сетива, влияят на емоционално ниво и се отразяват на преживяванията. Затова всеки мирис бива категоризиран - приятен, успокояващ или причисляван към дразнещите.

Лимонов и ванилов аромат

Друг важен извод и за връзката на ниво асоциации между звука и аромата на лимон и ванилия. Високият тон засилва ефекта от въздействието на лимоновото и ваниловото ухание върху начина, по който човек гледа на себе си.

Асоциациите са и на ниво усещане. Лимонът винаги носи представата за хладина и свежест, докато ванилията се свързва с топлината и мекотата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати