Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Детоксикацията на тялото ви няма да бъде пълна без прочистване на кръвта. За да се осигури здравословна кръв, е необходимо и почистване на бъбреците и черния дроб. Естествените пречистватели на кръвта са зеле, лимон и чесън могат да направят това.

Плодовете, богати на пектин като ябълки, круши и гуава, храни, богати на фибри, като овес, както и добрата стара вода, също извеждат токсините от кръвта на вашия организъм. Заедно те съставляват вашия задължителен списък с естествени пречистватели на кръвта!

Кръвта е недооценен герой на тялото ви, осигуряващ на органите кислород и хранителни вещества, необходими за нормалното им функциониране. Получаването на достатъчно желязо и поддържането на нивата на хемоглобина е само един, но много важен аспект на здравата кръв. За да се поддържа кръвта чиста, тя се нуждае от правилен баланс на кръвна захар, липиди и минерали.

Освен това органи като бъбреците и черния дроб, които помагат за пречистването на кръвта и премахване на токсините, трябва да бъдат в добро работно състояние.

Ето как да почистите кръвта си с естествени средства! Бърз списък с храни, които помагат за детоксикацията на кръвта ви.

1. Чесън

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Чесънът е антибактериално средство, което почиства вашата система от вируси и паразити, които могат да ѝ навредят. Този детокс продукт премахва излишната мазнина от кръвта. Съответно чесънът понижава нивото на лошия холестерол с липопротеини с ниска плътност и общото ниво на серумен холестерол в организма. Замърсяването на кръвта и тялото може да бъде в следствие от излагане на токсични метали, което води до различни проблеми - от припадъци, до загуба на апетит и мозъчно увреждане. Антиоксидантите, съдържащи се в чесъна, не само пречистват тялото от токсини като цяло, но също така са в състояние да издържат на леко и умерено отравяне с олово.

Често сте изложени на този метал чрез бои, съдържащи олово, замърсен прах и други. Чесънът може да понижи съдържанието на метали с цели 19% и да облекчи симптомите на отравяне като главоболие.

2. Захарна тръстика

Този популярен индийски продукт - златисто кафява нерафинирана захар, е известен и като добър пречиствател на кръвта. Съдържащите с в нея фибри помагат за прочистване на храносмилателната система, предотвратява запек и извеждане на отпадъците от тялото. Благодарение на високото си съдържание на желязо помага да се компенсира дефицитът на желязо и да се възстановят нивата на хемоглобина.

3. Куркума

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди
Снимка: yogitea

Куркумата е невероятно природно средство за борба с възпалението. Тя помага за разрешаване на проблеми с черния дроб и поддържане на оптималното му функциониране. И това е важно, защото черният дроб и бъбреците са двата основни центъра за прочистване на кръвта от замърсители и извеждането им от тялото. Ако тази златна подправка се смеси с мляко, тогава нейните пречистващи свойства се удвояват. Млякото с куркума се явява като важен компонент на диетата за прочистване на черния дроб. При една такава диета се препоръчва златно мляко - накисва се за 72 часа с подправки като черен пипер, кардамон, канела, карамфил и джинджифил. Смята се, че тази напитка не само осигурява на вашата система хранителни вещества и тонус, но също така помага на тялото да произвежда нови червени кръвни клетки.

4. Ябълки, круши и гуава

Пектините, открити в плодовете като ябълки, сливи, гуава и круши, са полезни за прочистване на кръвта. Пектините влизат в контакт не само с излишната мазнина в кръвта и черния дроб, но и с тежки метали и други вредни вещества и отпадъци в кръвообращението. Влакната, съдържащи се в тези плодове, спомагат за премахването на мазнините, докато ликопенът и глутатионът допринасят за премахването на отпадъците и химикалите.

5. Лимон

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Топлата вода с лимонов сок се препоръчва като добра сутрешна напитка за прочистване на кръвта. Тя елиминира токсините от храносмилателния тракт и прочиства системата. Топлата вода насърчава разграждането на мазнините и също така отнема тежестта от бъбреците, докато витамините и минералите, съдържащи се в лимона, помагат на тялото да елиминира токсините. В частност витамин С е от съществено значение за организма да произвежда глутатион. Черният ви дроб използва това съединение за пречистване на кръвта от вредни вещества.

6. Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуцине са по вкуса на всеки. Те обаче могат да бъдат много полезни поради изобилното съдържание на хранителни вещества, витамин А, В, С, фолиева киселина и желязо. Антиоксидантите, съдържащи се в тези зеленчуци, помагат да се отървете от вредните свободни радикали, които увреждат червените кръвни клетки. Ограничавайки щетите, причинени от свободните радикали на кръвните клетки, тези зеленчуци подпомагат притока на нови клетки в кръвта. Можете да изберете къдраво зеле, спанак, салата или дори листна горчица.

7. Зеле

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Зелето е считано за пречиствател на кръвта, съдържа антиоксиданти, като витамини А и С и е полезно за черния дроб. Фибрите в зелето помагат за прочистване на храносмилателния тракт. Също така те са в състояние да неутрализират химикалите в тютюневия дим и да очистят черния дроб. Съдържащите се в зелето глюкозинолати се разграждат и образуват изотиоцианати, като последните допринасят за премахването на канцерогените в тялото.

8. Овес, пшенични трици и ядки

Тези богати на фибри храни са незаменими в способността им да премахват излишните мазнини, химикали и отпадъци от вашата система. Високо съдържание на фибри в храни като овес, пълнозърнести храни, пшенични трици, ленени семена и ядки помага за понижаване на холестерола и глюкозата в кръвта, което води до прочистване на храносмилателния тракт и елиминиране на запек.

9. Вода

Тези храни почистват кръвта от излишните липиди

Подобно на щателното почистване на дома ви, правилното почистване на кръвта изисква много вода. Редовният прием на вода помага на бъбреците да премахнат замърсителите от тялото. Идеалният начин за приемане на вода за детоксикация:

Оставете малко топла вода в меден съд за една нощ и я изпийте сутрин веднага след събуждане. Медта охлажда черния дроб, а водата помага за премахването на отпадъците и пречистването на кръвта.

10. Воден крес

Водният крес е може би необичаен за вас продукт, но е вкусна алтернатива на обичайните зелении. Кресонът помага да се увеличи съдържанието на ензими в организма, които благоприятстват детоксикацията. Тя премахва канцерогените от тялото точно както зелето – благодарение на съдържащите се в нея глюкозинолати. В проучване за ефекта от тютюнопушенето при пушачи учените откриват, че само 170 грама от този продукт на ден помага за извеждане на канцерогените с урината, което прави кръвта по-чиста.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати