Да задоволим глада за сладко

Как да задоволим глада за сладко

Сладките храни са едни от най-предпочитаните – и от малки, и от големи. И от мъже, и от жени. За жалост обаче храните, които обикновено бленуваме – шоколади, сладкиши или сладоледи, са вредни за здравето и за талията, ако ги консумираме често.

Гладът са сладко може да е знак за много неща - за някои дефицити, например. Ако в тялото ви няма достатъчно магнезий, организмът ще ви го покаже чрез неустоимо желание за шоколад. В други случаи организмът може да изпраща индикации, че не му давате достатъчно енергия. В трети случаи не става въпрос за истински глад за енергия или за вещества, а просто за лакомо желание за сладки храни.

Как да се справите с глада към сладко?

Задоволяване на глада за сладко

На първо място, не бива да се оставяте да стигате до усещане за глад, защото в тези ситуации е по-вероятно организмът ви да ви даде сигнал, че иска сладки храни. Тогава той спешно се нуждае от енергия. Затова трябва да се концентрирате и да се опитате да се храните на равни интервали и да имате три хранения за деня, а ако между тях усетите глад – да го задоволите с плод, зеленчук, мляко или малко ядки.

Всеизвестен факт е, че протеините убиват глада за сладко, затова се стремете във всяко ядене да имате от тях – не е нужно да е месо. За закуска или за обяд може да изберете яйце или сирене; можете да наблегнете и на растителни протеини, например боб, броколи или нахут.

В случай че това не помогне, то трябва да се уверите, че давате на тялото си достатъчно разнообразна и достатъчно качествена храна. В противен случай то може да ви подсказва, че просто му липсва нещо – като магнезий, други минерали или витамини.

Плодове вместо сладки неща

Затова си осигурете качествена добавка под формата на мултивитамини, подхбодящи за ежедневна употреба. Уверете се, че в тях присъстват и минерали. В случай че нищо не помогне, обмислете да изследвате нивата си на магнезий. Ако бъде доказан дефицит или стойностите му не са оптимални, то започнете да го приемате под формата на добавка.

Наблегнете на сладки, но полезни храни. Ако мечтаете за шоколад, изяжте лъжица мед, разбъркана с какао. Или пък си направете домашни бонбони от фурми, бадеми и какао.

Ако мечтаете за сладолед, домашните плодови сорбета отнемат няколко минути, а резултатът е полезен десерт с достатъчно фибри и други вещества.

Можете да ядете и плодове. Потърсете и здравословни рецепти за любимите ви изкушения. Бисквити, например, може да направите лесно с овесени ядки, банан и стафиди.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати