Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит

Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Казват, че за да опознаеш ново място, трябва задължително да опиташ кухнята му. Тя говори толкова за идентичността му, колкото и културните паметници и артефактите на историята.

Гръцкият остров Крит е уникален и добрата му кухня е една от визитните му картички. Това е идеалното място за любителите на морски дарове, но и на неочаквани вкусове.

Не бива да се подмине възможността да се обогати познанието за храната, което може да се получи след посещение на острова. Какво да опита неизкушеният любител на кулинарни шедьоври? Възможностите са много, ето само няколко предложения от специалитетите на остров Крит.

Калмари с маслини и копър

Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит

Това е традиционно гръцко ястие, което в Крит приготвят по време на Великите пости. Калмарите правят страхотен тандем с копъра - много използвана подправка още от древността, за която споменава дори Омир. Леко киселият вкус на маслините допълва идеално тази комбинация. Напитките, които отиват на специалитета, са вино и узо.

Gamopilafo

Названието пилаф веднага подсеща, че става въпрос за ястие с ориз. Той се приготвя с бульон от сварено агнешко или пилешко месо. Колкото животното е по-старо, толкова по-дълго ври и бульонът става по-силен и вкусен. Маслото и лимонът са другите съставки, които участват в приготвяне на ориза. При сервиране се добавя месото, което е сварено в бульона, много лимони, сол и черен пипер. Истинска наслада за сетивата.

Stamnankathi

Зад тази почти невъзможна за произнасяне дума се крие деликатес, приготвен от растение, което вирее само на Крит. То е леко горчиво, но приятно на вкус. Топлинната обработка, на която се подлага, е съвсем лека и се овкусява със зехтин и лимонов сок. Може да се добави месо или яйца.

Tsigariasto

Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит

Този специалитет отново е типично критски, по-точно от западната част на острова, от където е пренесено навсякъде. Представлява месо от критската коза, известна като кри-кри, сварено в зехтин. Може да бъде използвано и овче месо. Блюдото се готви дълго на съвсем ниска температура.

Охлюви Choclioi

Охлювите са много любимо и популярно ястие в кухнята на острова. Охлювът се овалва в брашно и се пържи в зехтин. За засилване на вкуса се пръска с оцет, а розмаринът е подправката, която му придава интересен аромат.

Kalitsounia

Специалитетите, които трябва да опитате на остров Крит

Сладките десерти са изкушение, което не бива да се пропуска, особено ако се поднася само на определено място като Kaltsounia. Десертът може да накара всеки да се влюби в приказния древен остров. Приготвя се от тесто, тънко разточено, и мед, сирене и канела. Вкусът се определя от това дали корите ще са пържени или печени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати