7 достъпни продукта за повишаване на имунитета през студения сезон

пиене на зелен чай за повишаване на имунитета

Всеки оценява предимството на доброто здраве. И всички се стремим да се погрижим за имунитета си по един или друг начин. Много хора прибягват до сложни диети, скъпи добавки и хранителни продукти и строг режим на живот. А може ли нещата да са по-прости и евтини?

Изследванията за влиянието на храната върху имунната система на човека все още са в стадий на търсене, но въпреки това е доказана ползата от някои съвсем обикновени и достъпни продукти, които влияят на имунната система, повишавайки устойчивостта на организма към болести.

Можем да ги използваме ежедневно в менюто си без проблем, дори в зимните месеци, когато пресните плодове и зеленчуци са доста ограничени. И така хранейки се, да подобрим устойчивостта на тялото си към заболявания.

Зелен чай

Чаша зелен чай всяка сутрин не само дава енергия, но и увеличава производството на гама-интерферон - вещество, което се бори с инфекциите.

Чесън

чесън за висок имунитет

Тиосулфатите в чесъна са богати на сяра, признати за ефективни срещу заболявания, инфекции и паразити.

Моркови

В студения сезон богатите на каротин храни са особено полезни. В допълнение към морковите, важни източници на бета-каротин са рибното масло, млякото, яйцата, тиквата, броколите, доматите, пъпешите, мангото, кайсиите.

Спанак

Спанакът има всичко, за да поддържа имунната система: витамини А, С, фолиева киселина, магнезий, желязо, бета-каротин, лутеин. Не е изненадващо, че спанакът стимулира имунната система и помага на организма да се справи със сериозни заболявания.

Гъби

гъби за добро здраве

Гъбите са важен източник на бета-глюкан, селен и витамини В2 и D, вещества, които са важни за поддържането на имунната система.

Кисело мляко

Чаша кисело мляко е толкова ефективна за имунната система, колкото и пробиотичните таблетки. Разбира се, говорим за натурални млека, без захар и добавки.

Овесени ядки

Овесът не само укрепва имунната система, но също така понижава холестерола, повишава устойчивостта на организма към бактерии, гъбички, вируси и паразити.

Лекарите обаче напомнят: имунната система зависи не само от храненето, но и от начина на живот, стреса, движението, здравословното състояние, наличието на хронични заболявания и възрастта.

Храненето е само един от факторите, но с разнообразно и не толкова претенциозно меню се оказва, че може да поддържаме здравето си през цялата година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати