Хранителни митове, в които хората продължават да вярват

митове за храните

През живота си срещаме различни твърдения за различни факти. Понякога в част от тях има истина. Често обаче те се оказват митове, в които няма нито капка истина. През последните години заради това лоша слава добиват храни или цели хранителни групи, които винаги са били част от живота на хората.

Кой не е чувал, че въглехидратите трябва да се изключат изцяло? Или че мазнините повишават холестерола? За най-разпространените митове за храни и верни ли са те – прочетете следващите редове.

Наситените мазнини увеличават риска от сърдечни заболявания, вярват някои. Тази невярна информация продължава да се пропагандира вече повече от половин век! Истината е, че това може да се случи само и единствено, ако те се съчетават с въглехидрати.

Това е и рецептата за наднормено тегло – не можете да надебелеете нито само от мазнини, нито само от въглехидрати. Комбинацията от двете по много обаче може да е пагубна и за фигурата, и за здравето ви.

В този ред на мисли, друг популярен мит се отнася за въглехидратите – лошата им слава, че от тях се образуват мазнини ги превръща в една от най-омразните хранителни групи. Истината е, че те са полезни.

митове за въглехидратите

Въглехидратите са част от всяка една балансирана диета. За да не се превръщат те в мазнини, трябва просто да бъдете достатъчно активни. Вредни са не въглехидратите, а простите въглехидрати – това са всички купени снаксове, бисквити, шоколади, чипсове.

Многозърнестите продукти не са полезни. Този етикет не е равносилен на определението „пълнозърнест“. Логиката е съвсем проста. Това, че даден продукт съдържа много зърна, не значи, че те са в целия си вид. Не означава, че те не са рафинирани, нито пък, че са полезни.

Захарта е враг. Това твърдение е подкрепено от десетки документални филми през последните години. Обяснението, че захарта е отрова обаче не е достатъчно, за да я заклейми. Тялото ни всъщност се нуждае от захар. Тя е и основен източник на енергия за тялото ни.

Много хора вярват, че яйцата са враг на сърцето. Те всъщност са една от суперхраните – изключително богати на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини. Те са една от най-добрата храна, която може да дадете на тялото си.

митове за яйцата

Мит е, че можете да си позволите до 1 жълтък дневно. Напротив. Тялото ви съвсем успешно може да понесе и 3 яйца на ден. Не бива да прекалявате обаче – хранителните режими, основаващи се само и единствено на яйца могат да ви навредят.

Вредата от микровълновите е друг хранителен мит, в който всички вярват. Вредно е йонизиращото лъчение – това, което излъчва рентгенът, например. Микровълновите печки използват вълни, които не могат да разрушат молекулите на продуктите, които консумираме.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати