Не слагайте топлата храна в пластмасови съдове! Вижте защо

топла храна в пластмасови съдове

През последните години все повече хора избират да си носят обяд в офиса, вместо да избират ястия със съмнителен произход и неясно качество на съставките. Заедно с това решение обаче идват и някои проблеми – как да изберем най-подходящия съд, който да е достатъчно сигурен, удобен и лек. Така много хора прибягват до пластмасови кутии за многократна или за еднократна употреба.

Те обаче не са най-добрият избор, установяват учени от Тайван. Поставянето на топли храни в пластмасови съдове, без значение дали до времето на консумацията те вече за изстинали, крие сериозни здравни рискове. По-конкретно, пластмасата може да навреди на бъбреците ни. Как обаче?

Заради високата температура се отделя веществото меламин. То се съдържа не само в кутиите, а във всички останали пластмасови изделия – купи, чаши, вилици, ножове. То увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

До този извод тайванците стигат след наблюдение на две групи от хора – половината се хранят от пластмасови съдове, а другите – от керамични. Всички доброволци дават проби от урината си. На по-късен етап ролите им се сменят, като отново хората биват тествани.

Резултатите – нивата на опасното вещество са завишени при тези, които са се хранили в пластмасовите съдове. А за отделянето на меламина допълнително допринасят и някои качества на продуктите. Горещата храна влияе директно на пластмасата – и това не е изненадващо за никого, знаейки какво се случва с нея, когато се нагрее. Всеки е имал инциденти.

пластмасови купички

Оказва се обаче, че производството на токсичното вещество се засилва и ако в пластмасов съд поставим кисела храна – тя също стимулира отделянето на меламин. Именно той прави пластмасата токсична не само за бъбреците, а и за целия ни организъм.

Така пластмасовите кутии са подходящ избор само в някои ситуации. Ако не претопляте храната си или основно носите ястия, които се консумират студени, то няма проблем да изберете пластмаса. Стремете се обаче тя да е качествена.

В случай, че на работа имате микровълнова и имате навика да претопляте храната си преди да приготвите обяда си за работа, изберете съдове от друг материал. Подходящи са керамиката, стъклото, алуминият, дори популярният напоследък разградим бамбук.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати