Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Не слагайте топлата храна в пластмасови съдове! Вижте защо

Не слагайте топлата храна в пластмасови съдове! Вижте защо

топла храна в пластмасови съдове

През последните години все повече хора избират да си носят обяд в офиса, вместо да избират ястия със съмнителен произход и неясно качество на съставките. Заедно с това решение обаче идват и някои проблеми – как да изберем най-подходящия съд, който да е достатъчно сигурен, удобен и лек. Така много хора прибягват до пластмасови кутии за многократна или за еднократна употреба.

Те обаче не са най-добрият избор, установяват учени от Тайван. Поставянето на топли храни в пластмасови съдове, без значение дали до времето на консумацията те вече за изстинали, крие сериозни здравни рискове. По-конкретно, пластмасата може да навреди на бъбреците ни. Как обаче?

Заради високата температура се отделя веществото меламин. То се съдържа не само в кутиите, а във всички останали пластмасови изделия – купи, чаши, вилици, ножове. То увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

До този извод тайванците стигат след наблюдение на две групи от хора – половината се хранят от пластмасови съдове, а другите – от керамични. Всички доброволци дават проби от урината си. На по-късен етап ролите им се сменят, като отново хората биват тествани.

Резултатите – нивата на опасното вещество са завишени при тези, които са се хранили в пластмасовите съдове. А за отделянето на меламина допълнително допринасят и някои качества на продуктите. Горещата храна влияе директно на пластмасата – и това не е изненадващо за никого, знаейки какво се случва с нея, когато се нагрее. Всеки е имал инциденти.

пластмасови купички

Оказва се обаче, че производството на токсичното вещество се засилва и ако в пластмасов съд поставим кисела храна – тя също стимулира отделянето на меламин. Именно той прави пластмасата токсична не само за бъбреците, а и за целия ни организъм.

Така пластмасовите кутии са подходящ избор само в някои ситуации. Ако не претопляте храната си или основно носите ястия, които се консумират студени, то няма проблем да изберете пластмаса. Стремете се обаче тя да е качествена.

В случай, че на работа имате микровълнова и имате навика да претопляте храната си преди да приготвите обяда си за работа, изберете съдове от друг материал. Подходящи са керамиката, стъклото, алуминият, дори популярният напоследък разградим бамбук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest