Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сладки, но полезни храни

Сладки, но полезни храни

Сладки, но полезни храни

Животът без сладко губи пъстротата и настроението си. Какво е делникът без моментите на еуфория, създадени от прилива на ведро настроение благодарение на сладките неща? Да, сладкото е несъвместимо с диетите за здравословно хранене, но има и изключения.

Това са полезните сладки храни, които си струва да присъстват в дневното меню. Ето кои полезни сладости не съдържат вредна захар.

Мед и продуктите му

Силно сладкият, вкусен и много полезен продукт, който ни дават пчелите, е в челото на този списък напълно заслужено. Медът е напълно натурален продукт, богат на всякакви полезни вещества. Витамините, органичните киселини и антиоксидантите са в такова количество, че 1-2 чаени лъжички на ден са напълно достатъчни, за да заредят организма със сила. Достатъчно е да споменем, че съдържанието на витамин А е 60 пъти повече, отколкото в месото. Съставът на меда е специален и това го прави стимулант на всички жизненоважни системи в организма. Заедно с това е диетичен продукт, не съдържа вредни захари. Единственото, с което трябва да се съобрази консумацията му, е фактът, че е от силните алергени и това трябва да се има предвид по отношение на количеството.

Фурми

Сладки, но полезни храни

Едно вкусно и полезно сладко изкушение са сушените фурми. Те са подходящи за имунната система, защото витамините, минералите, фибрите и фитонутриентите в тях са в значително количество. Те пазят сърцето, защитават от Алцхаймер и са много добри за бременните. С фурми и ядки, смлени в кухненски робот, могат да се направят вкусни и безвредни домашни бонбони.

Боровинки, касис и други сини плодове

Сладки, но полезни храни

Синият цвят на един плод подсказва, че има много антоциани с благотворно влияние върху организма и визията. Те са силни антиоксиданти; унищожават свободните радикали; укрепват стените на кръвоносните съдове; засилват зрителната острота. В тях има много витамин С, който ускорява синтеза на колагена и хранителните влакна. Това прави боровинката плод, засищаш глада.

Ябълки

Сладки, но полезни храни

Това е чудесен, уханен и нискокалоричен плод, който може да се консумира цялата година. Целулозата и пектинът подпомагат процесите на обмяната. Пектинът извежда лошия холестерол от организма и влияе благотворно на сърцето. Съдържащият се витамин С повишава имунитета. Добра профилактика са срещу онкологични заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest