Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави автентична кавърма - ръководство за начинаещи

Как се прави автентична кавърма - ръководство за начинаещи

Как се прави автентична кавърма - ръководство за начинаещи

Всяка национална кухня има свои традиционни ястия, които са неин отличителен белег. За нашата кухня едно от тях е кавърмата, макар че това ястие е с турски произход, както голяма част от блюдата, с които сме свикнали.

Названието на ястието идва от турски и означава запържено. Става въпрос за месото, което е основният продукт. Запържва се свинско или пилешко, а много често и двете.

Другите съставки за автентичната кавърма са лук, чубрица, пипер, сол, чушки, магданоз. Автентичната рецепта е суха, тоест без бульон, и се запича на фурна, най-често в гювеч или малки гювечета. Принадлежи към зимните ястия и нейната съпътстваща напитка е червеното вино.

Ястието има много вариации, особено популярна е кавърмата с гъби. Вкусът на българина към храната е наложил вариантите, които се харесват повече от първоначалния замисъл на блюдото.

Рецепта за свинска кавърма

Кавърма с гъби
Снимка: Нина Иванова Иванова

Необходими продукти:

½ килограм свинско месо

2 глави лук

¼ килограм гъби

3 лъжици червено вино

1 чаена чаша доматено пюре

2 скилидки чесън

Червен пипер, черен пипер, сол и чубрица на вкус

За гарнитура

1 чаена чаша ориз

½ кубче зеленчуков бульон

Магданоз

Приготвяне:

Как се прави автентична кавърма - ръководство за начинаещи
Снимка: Добринка Петкова

Месото се нарязва на кубчета и се запържва. Изважда се в съд и в същата мазнина се изпържват наситнения лук, скилидките чесън, нарязан на ситно и парченцата нарязани гъби. Добавят се доматеното пюре и избраните подправки.

Запърженото свинско се връща обратно в съда и се сипва виното. Кавърмата се оставя да заври, захлупва се и ври до готовност на месото.

Оризът се сварява във вода, в познатото съотношение, като в нея се натрошава кубчето бульон. Когато е готов, се отцежда водата и оризът се поставя като гарнитура към местното ястие със стрък магданоз.

Кавърмата може да се приготви и с агнешко месо, както я правят бесарабските българи, което навява на мисълта, че тази рецепта в най-стария си вид може би се е правила и по този начин. Агнешкото се сварява в голям съд, най-добре казан, на открит огън с червен пипер, лук и след сгъстяването на мазнината му се добавя оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest