gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-скъпите подправки в света

Най-скъпите подправки в света

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
8841066
Най-скъпите подправки в света
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

В Средновековието подправките играят важна роля в икономическия и политически живот, като стойността на някои от тях е подобна на златото. Подправките се смятали за редки и ценни не само заради аромата им, но и поради употребата им в медицината и в консервирането на храната.

Между 200 г. пр. н.е. и 1200 г. сл. н. е. римляните започват да търгуват с подправки, плавайки между Египет и Индия - дълго и трудно пътуване до Индийския океан, за да вземат черен пипер, канела, индийско орехче или джинджифил. Поради много високата си цена по онова време подправките се предлагали само на богатите. През 410 г., когато готите завладяват Рим, техният владетел иска злато, скъпоценности, коприна и 13 700 кг черен пипер като откуп. В Средновековието най-ценните подправки идват от Китай, Индия и Индонезийските острови.

Подправките, онези вълшебни семена и прахове, които подправят нашите храни, са тук от хиляди години. Можете да ги намерите в повечето кухни, скрити далеч в някое чекмедже или стелаж, но върнати на светло, когато започне готвенето.

Тяхната история датира от преди повече от 5000 години, когато някога са били открити първите следи от търговията с подправки. Много от тези подправки идват в Европа или САЩ от далечни места като Африка, Индия, Югоизточна Азия, Централна или Южна Америка.

Въпреки че много хора няма да надхвърлят това, което местният пазар ще предлага по отношение на подправките, има голямо разнообразие от възможности за избор. В наши дни повечето от онези подправки, които идват от екзотични места, могат да се купят почти навсякъде, така че няма причина да не опитате нещо ново и различно.

Подправките също са били използвани форми на разплащане и от други цивилизации. Коренните американци са използвали какаови зърна, за да правят търговски сделки вместо злато. Бихте си помислили, че сега, когато подправките са технически по-лесно достъпни, те няма да са толкова ценни. Въпреки това, тъй като някои подправки се отглеждат само в определени региони и при определени условия, те продължават да са много скъпи.

Шафран

Най-скъпите подправки в света

Най-ценната подправка в света днес е шафранът. Изсушените стигми на растението-минзухар шафран могат да бъдат закупени като шафранови конци. Един килограм шафран струва, в зависимост от качеството, от 500 до 5000 долара.

Шафрановият минзухар е член на семейство Iridaceae. Това растение е било първоначално родом от Мала Азия и Средиземноморието и днес се култивира главно в Южна Франция, Иран, Испания, Италия, Мароко и Гърция. Причината за много високите цени са скъпите разходи за прибиране на реколтата. Шафрановият минзухар цъфти веднъж годишно в продължение на две седмици. Пистилите, от които всяко цвете има три, трябва да се събират старателно на ръка сутрин веднага след отварянето на цветето, в противен случай ценният аромат се изпарява. За един килограм шафран човек се нуждае от най-малко 150 000 цветя или площ от около 1000 квадратни метра.

Освен че се използва за подправка, той се използва и за оцветяване на храни.

Повечето казват, че има аромат, който оправдава цената му. Той е описан като едновременно фин и сложен. Има цветен вкус, но ненатрапчив, земен, но не пикантен, деликатен и отчетлив. Необходима е щипка шафран, за да превърнете ястието в кулинарен шедьовър.

Ванилия

Най-скъпите подправки в света

На второ място е ванилията. Една шушулка струва между три и пет евро, въпреки че има значителни разлики в качеството. Цената отразява трудоемкия производствен процес. В търговията обикновено се използват само ферментирали шушулки на ваниловите растения. Те могат да бъдат дълги до 30 сантиметра. Малко преди да узреят шушулките, те се събират на ръка, третират се с водна пара и се съхраняват в продължение на четири седмици в херметически контейнер, където ферментират бавно. По този начин подготовката става много трудоемка.

Ванилията е родом от Мексико, но сега се култивира главно на островите в Индийския океан и на Мадагаскар в огромни плантации. От повече от 100 вида по света само 15 се използват за овкусяване на десерти.

Кардамон

Най-скъпите подправки в света

Сравнително евтин в сравнение с шафран и ванилия, кардамонът обикновено има цена от около 60 евро за килограм. Независимо от това тази цена е далеч над средната цена за подправките. Следователно кардамонът е безспорната номер три най-скъпа подправка.

Кардамонът е растение, което е свързано със семейството на джинджифила. Има огнено-пикантен вкус. Основните му области на отглеждане са в Индия и Мадагаскар. Има два вида кардамон, черен и зелен. Черният кардамон има опушен, земен и тръпчив вкус и се използва главно за овкусяване на пикантни ястия. Зеленият кардамон често се използва в десертите.

Кардамонът с по-светъл цвят е по-често срещан, но зеленият кардамон е най-скъпият и се използва за овкусяване на сладкиши и кафе, но и хлебни изделия. Зеленият кардамон се използва и във фармацевтичната индустрия.

Пипер

Най-скъпите подправки в света

Безспорен в списъка с най-скъпите подправки в исторически план е пиперът. Тази е най-често използваната подправка в света днес, но от векове е била и най-скъпата. Някога пиперът е бил толкова ценен, че е имало въоръжени конфликти около районите, в които се е отглеждал. Много изследователи и моряци тръгват да намерят морски път до Индия, така че пиперът да може да бъде донесен в Европа по-евтино. Една от ирониите на историята е, че Христофор Колумб е тръгнал да намери морски път до Индия за търговията с пипер и подправки, но открива нов континент с безброй нови подправки вместо това. Това откритие води до намаляване на важността на пипера, тъй като откриването на нови подправки извежда фокуса от него. Когато е открит лютият червен пипер, изведнъж той става нов любимец сред ароматите.

Първоначално пиперът идва от Индия, но днес се отглежда и в много страни от Югоизточна Азия и Бразилия. Пиперът е катерещо растение, чиито люти чушки могат да се берат два пъти годишно. Килограм черен пипер може да струва до 3 долара на пазара.

Канела

Най-скъпите подправки в света

Тук първо трябва да разграничим за кой тип канела говорим. В Европа има два вида канела, които са признати за подправки: китайска канела и истинска канела, или Цейлонска канела. Днес говорим за последната. Поради факта, че Цейлонската канела е по-рядка от китайската канела, тя е по-скъпа.

Подправката представлява сухи кори на канеленото дърво. Тя е една от най-старите подправки в света и се използва главно за овкусяване на десерти. Първоначално растението Cinnamomum verum идва от Шри Ланка, въпреки че сега се култивира в много тропически страни. Между 16 и 18 век канелата е особено ценна и е една от най-скъпите подправки в света. Паунд канела е на цена около 6 долара.

Махлеб

Най-скъпите подправки в света

Известен под различни имена като махалаб, махлеб, махалеб, махлеп или махалеп, тази подправка се произвежда от семената на черешите от Сейнт Лусие, което я прави много рядка и по този начин оправдава високата цена, която може да достигне до $ 68 за килограм. Този сорт черешово дърво расте в Южна Европа, в средиземноморския регион и в Близкия Изток. Отначало се използва като съставка за парфюми, но проправя път към кухнята. Има аромат, подобен на комбинация между череши и бадеми.

Райски зърна

Най-скъпите подправки в света

Свързани с джинджифил, куркума и кардамон, тези подправки са родом от Гана, Либерия и Того. Известни като алигаторен пипер или римски пипер, зърната се използват главно в африканските кухни, но набират популярност и в други региони на света.

Той е бил много популярен през 14 и 15 век, дотолкова, че Гвинейският залив е бил известен като Cole Melegueta заради латинското име на растението - Aframomum melegueta. Паунд зърна е на цена около 31 долара, което го извежда на върха на най-скъпите подправки в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати