Храни, които са алтернатива на сьомгата

Храни, които са алтернатива на сьомгата

Храни, които са алтернатива на сьомгата

Сьомгата е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини в света. Всички знаем, че тези мастни киселини могат да предотвратят появата на заболявания като болест на Алцхаймер и различни сърдечни проблеми.

Световният улов на сьомга обаче, както и рибни ферми, които развъждат тази полезна риба, съвсем не са полезни на здравето на океаните, а и за екобаланса, защото преуловът е налице, а това води след себе си много тежки последици за всички.

Това е една съществена причина да размислите дали:

- имате нужда толкова често от сьомга на масата;

- дали е толкова важно да посрещнете гостите си хапки с пушена сьомга;

- дали наистина точно тази риба е фитнес храната, от която имате нужда.

В тези и в случай че не обичате точно тази морска храна - предлагаме ви алтернатива на сьомгата. Вижте няколко здравословни храни, които могат да бъдат чудесен заместител на сьомгата.

Как да си набавим омега-3, ако не обичаме риба?

Алтернатива на сьомгата

В 100 г сьомга има около 2000 мг омега-3 мастни кислини, така че ще ви е трудно да намерите друга опция с толкова високо съдържание. Това, обаче, съвсем не означава, че не можете да си ги набавите, просто трябва да си осигурите достатъчно количествто.

Не спирайте да четете дотук, за да разберете кои са другите добри източници на здравословната мазнина. Въпреки че все още не е ясно точно колко омега-3 трябва да приемаме, за да се възползваме максимално от ползите ѝ. Диетолозите съветват да се стремим към 500 мг на ден. В следващите редове вижте най-добрите алтернативи на сьомгата:

Семена от лен и чиа

Тези мънички семенца са много богати на омега-3. Препоръчително е да ги смилате, преди да ги добавите към конкретна храна. Също така можете да използвате ленено масло в салати и други ястия. Само две супени лъжици ленено семе са достатъчни, за да си набавите почти 60% от препоръчителния дневен прием на омега-3.

яйца за заместване на сьомгата

Боб мунг, червен боб и боб Пинто

Ако силният аромат на риба ви отблъсква, трябва да знаете, че различните разновидности на боб също са богати на здравословната мазнина. В около 75 г боб мунг има 603 мг омега-3 мастни киселини.

Обогатените с омега-3 яйца

Бърз и лесен начин да се уверите, че си набавяте необходимото количество за деня, е консумацията на яйца, обогатените с омега-3, които са много вкусни. Тези яйца обаче съдържат холестерол. Ето защо, ако трябва да контролирате холестерола си, намалете приема до минимум и се съсредоточете и върху други хранителни източници.

Тиква

Тиквата не може да се сравнява със сьомгата по отношение на количесвтото омега-3, които съдържа. Все пак, в 150 г варена тиква има около 340 мг. Освен това тиквата е с ниско съдържание на калории и в нея има много течност и фибри, така че е идеален избор, ако искате да поддържате здравословно телесно тегло.

Други морски храни

Храни алтернатива на сьомгата

Сьомгата със сигурност не е единствената риба, която е богата на омега-3. Херинга, скумрия, сардини и пъстърва са риби, които са със сходни количества от здравословната мазнина. Стридите и мидите, например, са друг възможен вариант.

Ако и за вас сьомгата на фурна или крехкото тъкмо изпечено филе сьомга на тиган не са най-важната храна и осъзнавате, че умният избор в храненето е по-важен, то ви приветствеаме за решението ви и ви пожелаваме здраве.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати