Митовете за спанака

Митовете за спанака

Почти няма човек, който да не си спомня за анимационния герой на Дисни Попай моряка. Силата му се дължи на спанака, който Попай толкова много обича, в това ни убеждава всяка серия от поредицата за силния моряк. Обяснението, поставено на по-строго научна основа, гласи, че спанакът съдържа много желязо и това укрепва тялото.

Колко истина има в тези твърдения?

Вярно е, че спанакът е свеж и вкусен зеленчук, който запазва качествата си, независимо как е приготвен. Гарнитурата от спанак към рибни и картофени деликатеси е добър избор. Съчетанието с паста също е удачен вариант за консумирането на тази зеления. Сметаната пък придава мекота на вкуса му и може да се понася и от по-капризен стомах.

Съдържанието на желязо в спанака

Съдържание на желязо в спанака

Дълго време се е смятало, че желязото в спанака е в много големи количества и всеки, който изпитва недостиг на желязо, е съветван да консумира повече спанак. Това не е съвсем вярна информация. Още в началото на миналия век е станало ясно, че това е заблуда, но митовете влизат толкова дълбоко в съзнанието на хората, че трудно се преодоляват.

Историята е любопитна. Една досадна печатна грешка е възнаградила този зеленчук с 10 пъти повече желязо, отколкото наистина съдържа. На практика в 100 грама от зеленията има малко под 4 грама желязо, а не почти 40 грама, както е било приемано преди. И без желязото обаче спанакът си е вкусен и полезен. Нищо не губим, ако често го включваме в менюто.

Съхраняване на спанака

Спанак

Въпросът, който занимава много хора, е как да го запазим свеж по-дълго?

Приятният и лек зеленчук се запазва до 2 седмици годен за консумация, така че може да се закупи и прибере, без да е нужно веднага да се измисли рецептата за готвене, в която да се включи. Свежият вид на спанака обаче е това, което ни трябва при приготвянето му и затова е добре да разчитаме на запаса в хладилника не повече от 5 дни. За по-дълго съхранение най-добре да се заложи на замразен спанак във фризер. Този начин отнема по-малко от 1/5 от витамините в него и е добра алтернатива за запазване на спанака.

Какво ни дава спанакът?

Най-напред силна мускулатура. Особено свежият и пресен зеленчук. Термичната обработка унищожава част от витаминозното съдържание. Салата със суров спанак или леко задушен ще ни даде всички хранителни вещества, които са от полза за укрепване на мускулите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати