Почти няма човек, който да не си спомня за анимационния герой на Дисни Попай моряка. Силата му се дължи на спанака, който Попай толкова много обича, в това ни убеждава всяка серия от поредицата за силния моряк. Обяснението, поставено на по-строго научна основа, гласи, че спанакът съдържа много желязо и това укрепва тялото.
Колко истина има в тези твърдения?
Вярно е, че спанакът е свеж и вкусен зеленчук, който запазва качествата си, независимо как е приготвен. Гарнитурата от спанак към рибни и картофени деликатеси е добър избор. Съчетанието с паста също е удачен вариант за консумирането на тази зеления. Сметаната пък придава мекота на вкуса му и може да се понася и от по-капризен стомах.
Съдържанието на желязо в спанака
Дълго време се е смятало, че желязото в спанака е в много големи количества и всеки, който изпитва недостиг на желязо, е съветван да консумира повече спанак. Това не е съвсем вярна информация. Още в началото на миналия век е станало ясно, че това е заблуда, но митовете влизат толкова дълбоко в съзнанието на хората, че трудно се преодоляват.
Историята е любопитна. Една досадна печатна грешка е възнаградила този зеленчук с 10 пъти повече желязо, отколкото наистина съдържа. На практика в 100 грама от зеленията има малко под 4 грама желязо, а не почти 40 грама, както е било приемано преди. И без желязото обаче спанакът си е вкусен и полезен. Нищо не губим, ако често го включваме в менюто.
Съхраняване на спанака
Въпросът, който занимава много хора, е как да го запазим свеж по-дълго?
Приятният и лек зеленчук се запазва до 2 седмици годен за консумация, така че може да се закупи и прибере, без да е нужно веднага да се измисли рецептата за готвене, в която да се включи. Свежият вид на спанака обаче е това, което ни трябва при приготвянето му и затова е добре да разчитаме на запаса в хладилника не повече от 5 дни. За по-дълго съхранение най-добре да се заложи на замразен спанак във фризер. Този начин отнема по-малко от 1/5 от витамините в него и е добра алтернатива за запазване на спанака.
Какво ни дава спанакът?
Най-напред силна мускулатура. Особено свежият и пресен зеленчук. Термичната обработка унищожава част от витаминозното съдържание. Салата със суров спанак или леко задушен ще ни даде всички хранителни вещества, които са от полза за укрепване на мускулите.