Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Заешкото месо е едно от най-полезните, лесноусвоими от организма меса. Но то също така е сухо месо и не е сред най-често готвените от домакините, защото приготвянето му изисква необходимостта от малко повече опит и знания.

За да приготвим нашето вкусно заешко, ще черпим опит от домакините с лични стопанства, които често поднасят на масата си крехко заешко. Те споделят с нас своя опит при обработката и печенето на този специфичен продукт.

Има няколко варианта при приготвянето на заешко месо, преди да стигне до фурната, ако искаме то да задоволи капризните вкусове.

Първи вариант

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Заешкото месо трябва да се маринова. Маринатата за заешко можете да приготвите от вода и оцет 1 към 1/5, т.е. на 1 л вода около 100 мл оцет. По желание може да сложите целина, дафинов лист, лук, чесън, каранфил, черен пипер.

Ако правите маринатата с допълненията, е хубаво да я кипнете за 10 минути и след това да я оставите да изстине на стайна температура. Ако използвате марината само от вода и оцет, е добре водата да е с малко над стайната температура и да се разбърка добре, за да се разтвори оцетът.

Заешкото месо се поставя в маринатата за 24 ч.

След мариноването месото се отцежда на хавлиена кърпа за 10 минути. Осолява се. Намазнява се обилно с олио от всички страни, поставя се върху канапе от лук или картофи или пръчки за готвене, но не и директно върху тавата. Залива се с чаша 200 мл хладка вода и чаша бира, поставя се фолио и се слага във фурната за 4 часа на 140 градуса. Фурната не трябва да се отваря често.

Може да проверите месото на третия час и да прецените колко още време му е необходимо да се готви. Преценете така времето, че да нямате повече от три отваряния на фурната.

Втори вариант

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи

Заешкото месо се сварява предварително в тенджера под налягане. За този вариант на приготвяне е по-лесно месото да е нарязано на порции. Поставя се в тенджерата, залива се с олио около 400 г и вода, вари се 40 минути. Свареното месо се посолява, овкусява и отново намазнява, подрежда се в тавичка с канапе от лук. Залива се с чаша бира и се запича /без фолио/ във фурната, за да хване коричка за 30 минути. Когато е готово, се изважда веднага и не се оставя да изсъхва в изстиващата фурна.

Трети вариант

Как се пече заек на фурна - ръководство за начинаещи
Снимка: Ваня Георгиева

В заешкото месо се правят малки процепи и в тях се поставят парченца бекон или сланина, пече се на бавен огън в гювеч. Заекът се осолява и овкусява с червен и черен пипер, правят се малки прорези в месото и в тях се пъхат парчета бекон или сланина.

В гювеч се подреждат обелени и нарязани на големи парчета картофи, целина и моркови, върху тях се слага месото и отново се покрива със зеленчуци. Заекът в гювеч се залива се с чаша 200 мл бяло вино и чаша хладка вода, поръсва се с олио. Заешкият гювеч се поставя в студена фурна. Пече се на 180 градуса за поне 3 часа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати