Картофите: 6 грешки, които трябва да избягваме

Картофите: 6 грешки, които трябва да избягваме

Лошо измиване, прекалено или недостатъчно варене са само някои от лошите навици, които трябва да избягваме, когато искаме нашата рецептата с картофи да успее. Кои са основните грешки, от които трябва да се пазим, когато решим да превърнем картофите в част от менюто. Ето няколко съвета от Клеман Шикар, шеф готвач на прочутия Bouillon Pigalle в Париж.

Грешка 1 : Покълнали картофи

Покълнали картофи

Преди да се съсредоточим върху грешките при готвенето на картофи, се налага малко напомняне. Трябва задължително да се избират качествени продукти, препоръчва Клеман Шикар. И що се отнася до картофите, трябва да сме сигурни, че те не са покълнали преди готвенето. Трябва да се знае, че покълналите картофи са опасни. Причината е, че в кълновете се съдържа висока доза соланин, вещество, което може да бъде вредно за организма. Затова - избягвайте ги!

Грешка 2: Приготвяне по един и същи начин

Има хиляда и един различни видове картофи. И всеки има своя специфичен метод на приготвяне. Твърдите картофи с по-гладка външност например са за предпочитане при варене. Напротив, тези, които ще са идеални за пюре или пържене, са по-нежни и по-меки. За печене се залага на по-месести и хлебни картофи.

Грешка 3: Не се мият

Миене на картофи

Друг важен етап, преди да включите котлона, е да измиете обилно картофите. Това ще ви помогне да кажете “сбогом” на пръста по зеленчука и на евентуални остатъци от пестициди, обяснява професионалистът. Това е много важен етап, ако човек не иска да отрови гостите си.

Грешка 4: Водата трябва да кипне

В серията от чести пропуски, според експерта, е и тази да се чака кипването на водата, за да се сложат в нея картофите. Огромна грешка. Картофът може да се разпадне. Шеф готвачът препоръчва да започнете готвенето със студена вода. След това отбройте 15-20 минути за идеален резултат. Ето и малкият му трик, с който е сигурен, че картофът е сварен - боднете с нож в средата на картофа. Ако може да го изтеглите без проблем, значи е сварен.

Грешка 5: Обелване, когато са сурови

Белене на картофи

На никой детската мечта не е да се озове пред килограм картофи и да трябва да ги обели. Клеман Шикар има доста проста техника - след като се сварят, ги оставете няколко минути да изстинат преди да ги обелите. Чудо - те се белят почти сами!

Грешка 6: Изхвърляне на водата след варенето

Последно, но не на последно място, понеже навсякъде по света имат навика да изхвърлят водата, в която са били варени картофите - не го правете. Тя може да бъде използвана отново. Не в кухнята, смее се готвачът, но тя е много ефикасна за измиване на пода. Картофите съдържат нишесте, което има специфичното свойство да абсорбира мазнините. Това е идеалното средства на баба за почистване на мръсния под. Какво пък, максимата, че нищо не се губи, нищо не се създава, а всичко се трансформира, приписвана на Лавоазие, се оказва съвсем вярна.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати