Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хрупкавата история на любимия чипс

Хрупкавата история на любимия чипс

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
чипс

Чипсът, заедно с пържените картофки, са едни от господарите на световния кулинарен ред. Пристрастяващо вкусен и още по-любим заради хрупкавия си ефект, той е част от много менюта и рецепти. И като гарнитура, и в главна или в поддържаща роля, светът не може да му се насити.

А знаете ли откъде и как е започнал победоносния си поход? И неговото раждане, както това на много велики творения в кухнята, е дошло почти случайно.

То се е случило през 19 век, а негов създател е Джордж Крум, шеф готвач в Moon Lake Lodge, в Саратога Спрингс, щат в Ню Йорк. На 24 август 1853 година му се случил много труден клиент - любител на хубавата храна и изключително претенциозен. Смята се, че той е бил влиятелният магнат в железопътния бизнес Корнелиус Вандербилт. Предприемачът върнал на два пъти чинията си с пържени картофи, защото, според него, били прекалено дебели.

Силно раздразнен, Джордж Крум решил да даде добър урок на този киселяк и нарязал картофите на толкова тънки филийки, на колкото било възможно. Противно на всичките му очаквания обаче чипсът очаровал магната с вкуса си и пожънал голям успех. Тогава Джордж Крум решил да го включи в менюто си и дори да го направи специалитет на заведението. Много скоро чипсът става специалитет на града и много бързо получава името Саратога Чипс.

За съжаление, Джордж Крум бил афроамериканец и не успял да патентова изобретението си.

ядене на чипс

В действителност чипсът от това време се хапвал горещ и не приличал много на днешния чипс, който се сервира на стайна температура. На Джордж Крум обаче може да се признае и още една иновация. В края на 50-те години на 19 век той отваря собствен ресторант и на всяка маса поставя купа със студен чипс. Това се превръща в неговата запазена марка.

Но е трябвало да се изчакат още 73 години, за да прескочи чипсът от покривките на ресторантите към пикниците и по улиците. И това става благодарение на една калифорнийка, която през 1926 година започва да го продава в опаковки. И така чипсът се превръща в най-известния номад, който вече може да се яде навсякъде.

Така славата му започва да се разпростира, но истинският му бум става след 1942 година, когато е измислена машината за чипс, разработена от Херман Лей, амбулантен търговец от Американския Юг.

Днес Lay's е една от най-известните марки за Чипс в САЩ, а дори и в света.

А къде се яде най-много чипс? Едни от последните проучвания показват, че Великобритания и Съединените щати са двете страни, най-големи консуматори на вкусния хрупкав картоф в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest