Знаците, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си

Знаците, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си

Въглехидратите осигуряват повече от половината от общите калории за деня, снабдявайки организма с енергия и допринасяйки за здравето на сърцето, храносмилането и мозъка.

Ограничената консумация на въглехидрати и спазването на нисковъглехидратна диета може да улесни отслабването, но може да доведе и до множество неприятни странични ефекти.

Искате да знаете какво се случва, ако не приемате достатъчно въглехидрати?

В тази статия ще ви представим 5 признака, които показват, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си.

Липса на енергия

Знаците, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си

Подобно на автомобил, работещ на бензин, тялото се задвижва най-вече от постоянен поток от глюкоза, естествено съдържаща се във въглехидратите. Намаляването или изключването на въглехидратите от диетата може да намали снабдяването с глюкоза и да доведе до спад в енергийните нива на организма.

Раздразнителност

Изключването на въглехидратите от диетата може да ви накара да се почувствате раздразнителни и избухливи, най-вече когато за първи път намалите техния прием.

Главоболие

Знаците, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си

Тъй като мускулите, сърцето и мозъкът разчитат на глюкозата за енергия, премахването на въглехидратите от диетата принуждава тялото да използва мазнините за енергия. При започване на нисковъглехидратна диета и преминаване към кетогенно състояние, главоболието е често срещано оплакване.

Запек

Източниците на въглехидрати не само доставят глюкоза, но и фибри, които са полезни за храносмилането. Намаляването на приема на хранителни източници на въглехидрати под формата на растения може по естествен начин да намали фибрите и да увеличи риска от запек.

Хранителни дефицити

Знаците, че трябва да добавите повече въглехидрати към храната си

Спазването на дългосрочна диета с ниско съдържание на въглехидрати крие риск от хранителни дефицити. От витамин А, съдържащ се в сладките картофи, до витамините от група В в пълнозърнестите храни. Източниците на въглехидрати са богати на витамини и минерали, необходими за жизненоважни процеси в тялото.

Препоръчително е да се ограничи приемът на бял хляб, тестени изделия, сладкиши и бонбони. Винаги избирайте бавни въглехидрати, съдържащи фибри и други ценни хранителни вещества.

Част от тях са пълнозърнести и бобови растения, плодове и зеленчуци, както и мляко и млечни продукти.

Балансираната диета трябва да съдържа зеленчуци без нишесте, чист протеин и здравословни мазнини.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати