Кулинарни тънкости при обработка на кестени
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тънкости при обработка на кестени

Кулинарни тънкости при обработка на кестени

кестени

От началото на есента и през цялата зима и чак до пролетта, печените кестени стоплят с аромата и топлината си улиците на много градове, не само в Европа. Ядливите сладки кестени узряват са в края на първия есенен месец и могат да се съхраняват през цялата зима, което ги прави сезонен плод за най-студения сезон.

Гладкият, с цвят на махагон плод на кестеновото дърво, скрит в бодлива кора, е важна храна, която е била основна както за племената, предшестващи римляните в Италия, така и за легионерите на световната империя. Не случайно кестенът е познат и като горски хляб.

През ХІХ век основният вкус на плода е облагороден с други съставки - ядките на кедровото дърво, стафидите, розмарина и други. Появяват се кулинарни тънкости при приготвянето на рецепти с кестен, като най-известната от тях е захаросаният кестен, донесъл слава на малкото френско градче Прива. Не по-малко ценени са специалитетите на базата на кестен - изтънченият кестенов крем, кестените, ароматизирани с коняк, пюре от кестен и други френски кулинарни вкусотии.

Безкрайно вкусният и сговорчив плод има леко сладък вкус, носи дъха на гората, на дивите гъби и мъхове. Има обаче нещо, което силно затруднява консумацията и обработката му. Това е двойната му люспа. Първата от тях се отличава с твърдостта си и гладкостта си, но се бели лесно с остър нож, дори когато плодът е суров. Вътрешната ципа, която обгръща плода, може да се отстрани само ако кестенът е сварен или изпечен.

Ето няколко кулинарни тънкости за лесна обработка на кестени:

сготвени кестени

За улесняване на процеса, кестените се варят около 3 минути с някаква растителна мазнина. Белят се, преди да са изстинали напълно.

Друг вариант за по-лесно сваляне на кожата е, ако се държат една нощ във фризер и веднага след изваждането им се потопят във вряла вода. След минута трябва да се прехвърлят в студена и да започне беленето на кората.

Ако обаче ястието изисква кестенът да е с кора, плодът трябва да се пробие, или да му се направи разрез във форма на кръст в долната част. Ако не бъдат прорязани така, че да се наруши целостта на обвивката им, при нагряването те буквално ще експлодират.

Най-лесно се белят кестените след сваряване, което и е най-популярния метод за топлинна обработка. Подбраните кестени с цепват с остър нож, слагат се в тенджера с вода, която да ги покрие, и се варят около 30-40 минути.

Готови са, когато започнат да се нацепват. Оставят се да се охладят леко и се белят. С готовите кестени могат да се създадат всякакви кулинарни шедьоври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати