Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зеленчуците, които се борят с рака

Зеленчуците, които се борят с рака

броколите помагат в борбата срещу рака

Това, което ядем, може драстично да повлияе на много аспекти на нашето здраве, включително риска от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. По-специално, развитието на рака е силно повлияно от нашата диета.

Много храни съдържат полезни съединения, които биха могли да помогнат за намаляване на риска от рак.

Според някои проучвания, по-високият прием на зеленчуци може да доведе до по-малък риск от поява на заболяването. Вижте 5 суперхрани, които успешно се борят с рака.

Броколи

Броколите съдържат сулфорафан, растително съединение, съдържащо се в кръстоцветните зеленчуци, което има мощни противоракови свойства.

Сулфорафанът намалява размера и броя на клетките на рака на гърдата с до 75%.

Включването на броколите в няколко хранения през седмицата може да има различни ползи в борбата с рака.

Моркови

моркови

Морковите съдържат няколко основни хранителни вещества, включително витамин К, витамин А и антиоксиданти.

Според някои проучвания консумацията на повече моркови е свързана с намален риск от появата на някои видове рак.

Консумацията на моркови може да намали риска от рак на стомаха с до 26%.

Опитайте да включите морковите в диетата си като здравословна закуска или гарнитура към други ястия до няколко пъти седмично.

Фасул

Фасулът е с високо съдържание на фибри, което според някои проучвания може да помогне за защита от рак на дебелото черво.

Проучванията са установили, че по-високият прием на фасул може да намали риска от колоректални тумори и рак на дебелото черво.

Домати

ликопенът в доматите се бори срещу рака

Ликопенът е съединение, съдържащо се в доматите. Точно то носи червения им цвят, както и противораковите им свойства.

Повишеният прием на ликопен и домати може да доведе до намаляване на риска от рак на простатата.

За да увеличите приема на ликопен, включвайте един или два домата всеки ден към диетата си, като ги добавяте към сандвичи, салати, сосове или тестени изделия.

Чесън

Активният компонент в чесъна е алицин, съединение, за което е доказано, че унищожава раковите клетки.

Според проучванията консумацията на повече чесън може да доведе до намален риск от поява на рак на стомаха, простатата и колоректален рак.

Включването на приблизително една скилидка пресен чесън ежедневно в диетата може да ви помогне да се възползвате от неговите ползи за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest