Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пиле Качаторе - тънкости при приготвянето на италианския специалитет

Пиле Качаторе - тънкости при приготвянето на италианския специалитет

Пиле Качаторе - тънкости при приготвянето на италианския специалитет

Месото от пиле е единственото, което е подходящо за диетично хранене. Заедно с това съдържа ценни хранителни вещества. Първокласните белтъчини в него подсказват, че при консумацията му получаваме всички незаменими аминокиселини, нужни на организма. Витамините от групи А и В, минералите желязо и цинк също са в отлични количества в птичето месо.

Тъй като е бедно на мазнини, освен за диетично хранене е подходящо и за децата и възрастните хора.

Пилешкото месо позволява приготвянето му по разнообразни начини и включването му във всякакви рецепти. Някои от националните ястия с пиле са известни в цял свят.

Всяка година на датата 15 октомври се отбелязва денят на пилето Качаторе. Наред с пилето тандури, приготвяно в Индия, и пилето по хавайски, рецептата, спечелила си световна слава, е италианското пиле Качаторе.

Какво представлява пилето Качаторе и какви са основните му съставки?

Качаторе в буквален превод означава ловец. Така че, ако трябва да се обясни същността на ястието, на български би звучало като ловджийска яхния с пиле. В отделните райони на Италия в рецептата се включват различни съставки, но все пак има и неизменни, които са основа на ястието.

Това са пилешкото месо, доматите, лукът и чесънът. В някои региони вместо бяло вино слагат червено, включват маслини, гъби, застъпват различни подправки, но това не променя същността на рецептата за тази пилешка яхния и я запазва невероятно вкусна и харесвана от хора с различна кулинарна култура.

Основната обработка на пилешкото месо е чрез пържене. Тънкостта при термичната обработка на месото е да се запържи в зехтин на умерен огън, така че да се получи златиста коричка, а месото да остане крехко.

Останалите съставки за ястието са подбрани на вкус, като освен задължителните лук, чесън и домати, могат да участват и чушки, мариновани гъби, каперси, моркови.

Подправките са червено вино, пилешки бульон, черен и червен пипер, къри, босилек, магданоз, сол, а като мазнина най-добре да се използва зехтин.

Готвенето на пиле Качаторе е като при всяка яхния, а преди да се остави да къкри до изпаряване на течностите и сгъстяване на яхнията, се прибавя и изпърженото пилешко месо.

При поднасяне пиле Качаторе се поръсва с магданоз, босилек или розмарин, за да се придаде харесваният аромат на цялото ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати