Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»4 традиционни критски рецепти, които да сготвите още днес

4 традиционни критски рецепти, които да сготвите още днес

критска салата

Независимо дали вече сте се завърнали от почивката си на о. Крит или все още й се наслаждавате, може би искате да опознаете кулинарната страна на острова.

Неслучайно именно храната е причината за дълголетието на критяните.

Ето защо в тази статия ще ви представим няколко лесни критски рецепти, които веднага можете да приготвите за себе си или семейството си.

Гръцка салата

Гръцката салата е отличен вариант да започнете кулинарното си приключение и може би една от най-лесните критски рецепти. Тя има висока хранителна стойност, тъй като съдържа сурови, пресни зеленчуци и е овкусена с критски зехтин.

Необходими продукти: 2 домата, 1 краставица, 1 глава лук, 1 зелена чушка, 1 жълта чушка, маслини, сирене Фета, сол, риган, зехтин;

Начин на приготвяне: Нарежете доматите, краставицата, лука и чушките на парченеца и ги смесете в купа заедно с маслините и сиренето Фета. След това ги овкусете със сол, черен пипер, риган и зехтин;

Сос Дзадзики

дзадзики

Това е една от най-популярните критски рецепти и отлично предястие. Тя е наистина лесна за приготвяне, а вкусът ѝ е просто фантастичен!

Необходими продукти: 2 кофички кисело мляко, 4 скилидки чесън, 1 щипка сол, 1 с.л. нарязан копър, 2 с.л. оцет, 5 с. л. зехтин, 1 краставица, настъргана и отцедена;

Начин на приготвяне: Настържете краставицата и я оставете да се отцеди. След това сложете всички съставки в купа и ги разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Сложете готовия сос в хладилника и го оставете за няколко часа.

Традиционна гръцка баница

Подобно на много критски рецепти, традиционната гръцка баница "Booreki" също носи турско име, идващо от турската дума "borek". Тази традиционна критска рецепта представлява много вкусно тестено изделие, което може да бъде консумирано като основно ястие или като гарнитура.

Необходими продукти:

За тестото: ½ кг брашно, ½ чаша масло, 1 чаша вода, ½ чаена лъжичка сол;

За пълнежа: 3-4 картофа, 3 големи тиквички, 2-3 с.л. нарязана мента, 1 кг сирене Мизитра или сирене Фета, 113 г настърган кашкавал; 150 г брашно, 177 мл зехтин, 240 мл прясно мляко или 245 г кисело мляко, 2 яйца, сол, пипер, 1 с.л. зехтин и 2-3 с.л. обелен сусам.

Начин на приготвяне:

1. Първо подгответе тестото. След това смесете мазнината, водата и солта и постепенно добавяйте брашното, докато получите меко тесто, което не полепва по ръцете. Оставете го да престои най-малко половин час. Разделете тестото на две части, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. Разточете по-голямата част, намажете голям съд за печене с масло и поставете тестото в него.

2. Измийте тиквичките и ги нарежете на много тънки филийки. Посолете ги и ги изцедете. Обелете картофите, нарежете и тях на много тънки филийки и ги сложете в друга купа със сол.

3. След това разпределете съставките за пълнежа, както следва: слой картофи-брашно-слой тиквички-брашно-половинка от всяко сирене-половинка мента. Повторете още един път с всички съставки. Само не забравяйте да използвате само половината брашно. Накрая разбийте зехтина с млякото, яйцата, останалото брашно, малко сол и черен пипер. Залейте пълнежа в тавата за печене с тази смес.

4. Накрая разточете останалото тесто в тигана и покрийте с пълнежа. Намажете с олио, поръсете със сусамово семе и нарежете на парчета с остър нож. Печете поне час и половина на 180° в предварително загрята фурна. Сервирайте баницата топла, но дори и на следващия ден тя няма да е загубила вкуса си!

Сладка дюля

сладка дюля

Има ли нещо по-традиционно от сладката дюля, приготвена на о. Крит? Препоръчваме ви този традиционен критски десерт като най-добрия вариант да завършите храненето си! Опитайте го с гръцко кисело мляко.

Необходими продукти: 1 кг дюли, 1 кг захар, 2 чаши вода, 1 с.л. лимонов сок;

Начин на приготвяне:

1. Първо обелете дюлите, нарежете ги на филийки и ги поставете в купа с вода и лимонов сок. Отцедете дюлите и ги сложете в тенджера, покрита с вода. Варете на силен огън, докато омекнат.

2. В друга тенджера сложете захарта с две чаши вода. Щом водата започне да кипи, сложете дюлите в нея. Варете в продължение на пет минути и след това свалете тенджерата от котлона.

3. Оставете дюлите в сиропа до следващия ден. След това отново варете на силен огън, докато сиропът се сгъсти.

4. Накрая сложете сладкото си в стерилизирани стъклени буркани. Този сладък деликатес може да се съхранява в стъклен буркан и да остане годен за консумация месеци наред!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest