gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Месото на грил е канцерогенно! Виж защо

Месото на грил е канцерогенно! Виж защо

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
965482
Месото на грил е канцерогенно! Виж защо
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Уред за зеленчуци и цитрус преса InnovaGoods с книга с рецепти
32.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

Когато сте замислили да си направите пикник на открито или пък сте се организирали с приятели да си спретнете барбекю, сигурно устата ви направо се изпълва със слюнка, замисляйки се за ароматните печени пържоли, свински ребърца, пилешки крилца или пък по-лесните за приготвяне народни кюфтета и кебапчета.

Всички са приготвени с онази апетитна и леко препърлена коричка, която всички обожаваме. Оказва се обаче, че месото на грил може да се превърне в канцерогенен продукт, ако е приготвено неправилно. Доста неприятна новина, но вече потвърдена от много специалисти.

Кюфтета на грил

От години се знае, че пушените меса повишават риска от онкологични заболявания, но вече много специалисти по здравословно хранене откриват, че подобен риск крие и месото, приготвено на грил, скара или барбекю. Това се дължи на факта, че когато то се приготвя на много висока температура, то се овъглява, с което се превръща в канцерогенен продукт.

Още през 2010 г. в интервю, направено пред Дарик радио, Стефка Петрова, изтъкнат консултант по здравословно хранене, споделя: Мазнини, когато се подлагат на много високи температури, на директен огън, т. нар. печене на грил може да бъде причина за образуване на съединения, които имат потенциал за канцерогенно действие, например - прегоряло месо, прегорял хляб, дори прегорели мазнини.

През 2013 г пък в пресата излизат наяве резултатите от проведено проучване над 62 581 души, ръководено от Кристин Андерсон, професор от американския университет в Минесота. Тя изследва връзката между консумацията на овъглено месо и риска от развиване на рак на панкреаса и на дебелото черво - и двете бързо развиващи се заболявания, които рядко са успешно лечими. Оказва се, че при хората, които рядко консумират препържено месо или месо, приготвено на грил, скара или барбекю, рискът от развиването на тези сериозни онкологични заболявания е значимо по-малък.

Крилца на грил

Оттогава до днес са проведени още много други проучвания, доказващи че месото, приготвено на много висока температура, е вредно за здравето ни. Това не означава, че трябва напълно да забравите за любимата ви сръбска скара или за нашенските кюфтета и кебапчета.

Просто ги приготвяйте на температура, която е достатъчно висока, за да могат съдържащите се в месото бактерии да бъдат унищожени, но не и прекалено висока, така че то да придобие овъглен вид. За предпочитане си остава да го варите или да го приготвяте на умерена температура във фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати