Терияки - класиката на японската кухня

Терияки - класиката на японската кухня

Соевият сос Терияки е синоним на японската кухня. Той е нещо като пицата за Италия или синьото сирене за Франция. Ароматен и вкусен, както подобава на истинския соев сос, Терияки може да е черешката на тортата за всяко уважаващо себе си ястие с месо.

И както често се случва с кулинарните класики, сосът Терияки отдавна е прескочил границите на Япония и печели аплодисменти навсякъде по света. Славата му е особено голяма в Америка, където вкусът му е превзел не само японските ресторанти, но и традиционните. А също магазини, стадиони и дори улицата. Навсякъде има храна с Терияки.

Сосът Терияки е и по щандовете на Европа, а също и в България, където Kikkoman го предлага готов за мариноване на риба, пиле, месо и зеленчуци, на които придава превъзходен сладко-солен вкус. Заслуга за този вкус има една от съставките му - мирин. Това е вид сладко японско оризово вино, наподобяващо сакето, което е отговорно за специфичния аромат на Терияки.

Името на любимия сос идва от две японски думи - teri (блестящ) и yaki (печене, готвене). Терияки всъщност е технологията на приготвяне на месо и риба по японски, а традицията ѝ повелява продуктите да се мариноват около половин час преди изпичането им. Този метод води началото си от 17 век и е един от трите японски метода за печене, известни в цял свят. Другите са yakitori и sukiyaki.

Терияки сос Kikkoman

Историята разказва, че сосът Терияки е създаден в Хавай от преселилите се там японските имигранти. На негова територия те създали забележителна марината, използвайки местни продукти като сок от ананас, който смесили със соевия сос. И така сосът Терияки бил роден! Основните му съставките и до днес са захар, чесън, сол, мирин и соев сос.

През годините сосът Терияки се е наложил като перфектна марината за пилешко, говеждо, риба и други видове месо. Технологията на използването му изисква продуктите да се мариноват в продължение на 30 минути, после да се пекат, най-вече на скара, и накрая да се сервират с ориз и зеленчуци.

Едно от най-известните ястия със сос Терияки е пиле Терияки. Рецептата за него идва от Япония, тя е проста и лесна за приготвяне, а крайният резултат е наистина впечатляващ. Особено ако се съпроводи с леко бяло вино. Вижте как може да си го направите:

Пиле Терияки

Терияки - класиката на японската кухня

За приготвянето ще са ви нужни 2 пилешки филета, 1 кафена лъжичка джинджифил на прах, една супена лъжица ситно нарязан лук, една супена лъжица олио, 30 грама зърна от печен сусам, бял ориз за гарнитурата, 60 мл соев сос Терияки.

Първо, трябва да приготвите пилето - нарежете го на големи кубчета, после го поставете в купа и го залейте със сос Терияки, така че да е потопено цялото. Добавете джинджифила и по желание мед. Разбъркайте го хубаво и го оставете в продължение на 30 минути.

Терияки - класиката на японската кухня

След това пригответе ориза. После изсипете олиото в тигана и го загрейте на силен огън. Сложете пилето без маринатата и го оставете за няколко минути, като го бъркате непрекъснато, за да се сготви от всички страни.

Когато парченцата станат златисти, може да добавите маринатата и да намалите огъня. Оставете да поври няколко минути, докато сосът се сгъсти. Поръсете месото със сусамовите семена минута преди края на готвенето.

Сервирайте с ориза в чинията, като разположите месото и соса в страни от него. Поръсете със ситно нарязания лук.

Комбинирайте с вино. Наздраве!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати