Хранителни източници на кверцетин

Хранителни източници на кверцетин

Кверцетинът е естествен пигмент, съдържащ се в много плодове, зеленчуци и зърнени храни.

Той е един от най-разпространените антиоксиданти в диетата и играе важна роля в подпомагането на тялото в борбата с уврежданията на свободните радикали, които са свързани с поява на хронични заболявания.

Освен това неговите антиоксидантни свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението, симптомите на алергия и високото кръвно налягане.

Хранителни източници на кверцетин

Има множество храни, които съдържат кверцетин. Ако се опитвате да увеличите приема на този мощен антиоксидант, не забравяйте да включите следните храни в диетата си:

Каперси

Когато говорим за най-добрите природни източници на кверцетин, е трудно да се намери друг с по-високо съдържание от това в каперсите. Тези ядливи цветни пъпки съдържат огромното количесвто от 234 мг кверцетин на 100 г. Това е шест пъти повече от количеството, съдържащо се в червения лук.

Червен лук

Заедно с ябълковите кори, за които ще стане въпрос по-късно, лукът е един от най-известните хранителни източници на кверцетин. В семейство Лукови червеният лук е най-добрият източник на кверцетин, като в 100 г червен лук има 39 мг от този мощен флавоноид.

Бъз

Бъзът е високо ценен в много европейски страни заради ползите за здравето, които предлага. Тръпчивите плодчета на черния бъз са известни с изключително силните си антиоксидантни свойства, които до голяма степен се дължат на високото съдържание на фенолни съединения като антоцианини и кверцетин. В 100 г бъз се съдържат огромните 27 мг кверцетин.

Къдраво зеле (кейл)

Следващата суперхрана в нашия списък е къдравото зеле. Кейлът съдържа 23 мг кверцетин на 100 г, което е седем пъти повече от количеството, което се съдържа в броколите, друг зеленчук, който често се рекламира като добър източник на кверцетин.

Бамя

Обикновено бамята рядко присъства в списъците с хранителни източници, богати на кверцетин, може би защото не се консумира толкова често, колкото други храни като лук и ябълки. Въпреки това в 100 г бамя има 21 мг кверцетин, което определено я превръща в храна, която трябва да намери място във всяка диета.

Ябълкови кори

Ябълкови кори са отличен източник на кверцетин. В 100 г ябълкови кори има 19 мг от този мощен флавоноид. Вътрешността на една ябълката, от друга страна, осигурява само малки количества от него.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати