Кои са лошите навици, забавящи метаболизма?

Кои са лошите навици, забавящи метаболизма?

забавен метаболизъм

Метаболизмът по своята същност е процес на превръщане на храната в енергия. Колкото процесът е по-бърз, толкова повече калории изгаря тялото ни. Балансираният метаболизъм е от важно значение за поддържане на здравословно тегло.

Начинът на живот може да създаде проблеми на метаболитните процеси. Кои са вредните навици, забавящи метаболизма?

Липсата на движение

Заседналият живот е в състояние да намали броя на изгорените калории за деня. Седенето цял ден на едно място пред компютъра или на бюрото има отрицателен ефект като върху метаболизма, така и цялостно върху здравето.

За да бъдат изгорени калории не е задължително да се ходи във фитнеса. Дори разходките и изкачването на стълбите могат да помогнат. Тази дейност е известна като термогенеза без тренировки. Повечето движение в делника е достатъчно за метаболизма.

Недостатъчен сън

недостатъчният сън забавя метаболизма

Недоспиването е причина за заболявания като диабет и депресия, както и за лош метаболизъм. Недостатъчният сън води до спад в метаболитните процеси и е нужен 12- часов непрекъснат сън, за да се нормализира.

Метаболизмът се влошава и при замяната на нощния сън с дневен. Вътрешният часовник се нарушава, а това се отразява на метаболизма, който спада с осем процента.

Прием на твърде много калории

Прекалено многото калории забавят метаболитните процеси. При драстично намалени калории тялото усеща недостиг и реагира със забавяне на метаболизма. Това не е полезно, защото тялото после се опитва да навакса пропуснатото и трупа килограми по-бързо.

Недостатъчно протеини

Храната, богата на протеини, е много важна за здравословното тегло. Тя създава чувство на ситост и увеличава скоростта на изгаряне на калории. Затова протеините не бива да се пренебрегват.

Консумацията на храни, богати на протеини, може да засили метаболизма с една трета.

Напитки с много захар

газираните напитки забавят метаболизма

Всички знаят, че подсладените напитки са вредни за здравето. Към заболяванията, които те водят със себе си, можем да прибавим диабета и затлъстяването. Фруктозата забавя метаболизма. Прекалената консумация на фруктоза насърчава черния дроб да трупа мазнини. Напитките с фруктоза могат да се заменят със смутита и фрешове и най-вече с вода. Водата увеличава метаболизма с 30 процента.

Значението на силовите тренировки

Силовите тренировки увеличават мускулната маса и засилват метаболизма. Дори минималните усилия в тази посока дават видим ефект.

Стресът

При увеличаване на стреса тялото произвежда кортизол. Той пък засилва апетита и то основно към нездравословна храна. Невинаги можем да контролираме нивата на стрес, но пък добрият сън, движението и почивката са силни антистресови действия. Те ще помогнат на тялото да се избави от метаболитния дисбаланс.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати