gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите източници на антоцианини

Най-добрите източници на антоцианини

Най-добрите източници на антоцианини

Антиоксидантите, наречени антоцианини, носят редица ползи за здравето. Много храни, естествено оцветени в лилаво, съдържат тези полезни растителни пигменти.

Честата консумация на храни, богати на антоцианини, подпомага дълголетието, сърдечно-съдовото здраве, профилактиката на рака и деменцията.

В тази статия ще ви разкрием кои са най-добрите хранителни източници на антоцианини.

Боровинки

Най-добрите източници на антоцианини

Боровинките са полезен източник на витамин С, който спомага за защитата на клетките, подпомага усвояването на желязото и съдържат разтворими фибри, които са полезни за храносмилателната система.

Лилав сладък картоф

Всички сладки картофи са много питателни и съдържат множество витамини и минерали, включително витамин С, провитамин А, калий и витамини от група В. Лилавите картофи имат допълнителното предимство заради това че са източници на антоцианини. Консумацията на лилави сладки картофи може да има противовъзпалителни свойства и дори да предпази от затлъстяване и някои видове рак.

Патладжан

Патладжаните са с високо съдържание на антиоксиданти и манган, минерал, който е от съществено значение за здравето на костите и метаболизма. В кората на патладжаните има висока концентрация на антоцианина насунин, за който е доказано, че действа противовъзпалитело и защитава сърдечно-съдовата система.

Лилав карфиол

Най-добрите източници на антоцианини

Лилавият карфиол е зашеметяващ кръстоцветен зеленчук, съдържащ антоцианини, благодарение на генетична мутация, която им придава интензивен лилав оттенък. Този вид карфиол не само придава цвят на всяко ястие, но освен това има противовъзпалителни ефекти и също може да предпази от появата на някои видове рак.

Лилави моркови

Лилавите моркови са сладки на вкус зеленчуци, съдържащи широк спектър от полифенолни антиоксиданти, включително антоцианини, канелена киселина и хлорогенна киселина. Консумацията на лилави моркови води до по-нисък риск от поява на сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

Най-добрите източници на антоцианини

Лилави аспержи

Лилавите аспержи са истинско богатство, съдържащо витамини, минерали и мощни растителни съединения. Освен това те са отлични хранителни източници на антоцианини. Лилавите аспержи са с най-висока концентрация на рутин, растителен пигмент, който има важни сърдечно-съдови и противоракови свойства.

Червено зеле

Червеното зеле съдържа антоцианини, носещи много ползи за здравето. То е богато на фибри, провитамин А и витамин С. Неговите противовъзпалителни ефекти се дължат на високата концентрация на есенциални растителни съединения, намиращи се в силно пигментираните му листа.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати