Картофеното пюре се оказа суперхрана за спортуващи

картофено пюре
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

Хората, които спортуват активно, се нуждаят от специална хранителна диета, която да поддържа тялото им в идеална кондиция. Сред хранителните вещества, подходящи за спортистите, от голяма важност са въглехидратите. Те трябва да съставляват над 50 процента от калориите, нужни за деня.

Кое прави въглехидратите толкова важни?

Тези хранителни вещества са бензина за организма на един спортист. Извличането на енергия от мазнините и протеините е доста трудно при продължителни и екстремни усилия, каквито са тренировките.

От друга страна въглехидратните храни се усвояват лесно и бързо се превръщат в енергия. Обикновено на активните спортисти се препоръчват интегрални храни или зърнени култури, варива и ядки. По време на продължителни тренировки те използват и специален въглехидратен гел.

Известно е, че една от храните, съдържаща въглехидрати, са картофите, но те не се препоръчваха доскоро, защото при тях нивото на захарта се изстрелва автоматично нагоре и в същото време пада също така скорострелно надолу, което предизвиква неконтролирани спадове и покачвания на енергията.

Последните изследвания на учени от Илинойс разколебават тези представи. Те установили, че картофеното пюре е толкова добро за активния спортист, че може да се превърне в алтернатива на гела, който ползват активно спортуващите.

източници на въглехидрати

Изследването на американските учени включило 12 велосипедисти, които изминавали над 250 километра на седмица. Те били разделени на три групи. Една група пиела само вода при преходите. Втората приемала познатия им въглехидратен гел. Третата се захранвала с пюре от картофи.

На проучване били подложени няколко фактора - нива на глюкозата в кръвта; температурата; работата на стомаха и интензивността на тренировките.

Резултатите показали, че концентрацията на глюкоза при ползването на въглехидратен гел и на картофено пюре е почти една и съща. Двете групи спортисти очаквано дали сходни резултати. Техните резултати били по-добри от тези, които само пиели вода.

Като отрицателен ефект е отчетен фактът, че пюрето предизвикало стомашни оплаквания, но предположението е, че това се дължи на завишените количествата изядено пюре.

Страничните ефекти не променят основния извод: картофите, направени на пюре, могат да заместят източниците на въглехидрати от различни търговски продукти.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати