gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да ядем кисело мляко всеки ден?

Защо трябва да ядем кисело мляко всеки ден?

ядене на кисело мляко

Ако трябва да измислим сентенция за ползите от киселото мляко, можем да перифразираме вече измислената за ябълката и тя ще гласи: една кофичка кисело мляко на ден, ще държи доктора далече от мен.

Тази мисъл е съвсем подходяща за киселото мляко. Ползите му се дължат на съдържанието на витамините К1 и К2; на пробиотиците; на микроелементите, сред които се отличават калцият, магнезият и калият. Наред с фибрите те допринасят за здравословното хранене. Различни изследвания доказват, че киселото мляко намалява риска от развитие на диабет тип 2 и на белодробен рак.

Киселото мляко е благотворно за работата на стомашно-чревния тракт. То образува слой в червата, който се оказва преграда пред токсините по пътя им към кръвоносната система. Лесен начин за подобряване на храносмилателните процеси и засилване на метаболизма е ежедневната консумация на кисело мляко. Благотворното действие на киселото мляко върху микробиома повлиява и имунната система, тонуса и снижава стресовите състояния.

Киселото мляко се нарежда сред суперхраните, които са превенция за много заболявания. Сред тях най-напред се нареждат костно-ставните и затова е подходящо при настъпване на менопаузата, за предпазване от остеопороза. Добър избор е за бременни жени, за подпомагане на оформянето на костната система на плода.

Киселото мляко снабдява организма с йод и подпомага работата на щитовидната жлеза. С този млечен продукт може да се достави една трета от необходимата дневна доза йод за организма.

Млякото съдържа лактотрипептиди - субстанция, подобна на протеините, която сваля кръвното налягане и предпазва от инсулт.

кисело мляко

Кой тип кисело мляко и в какви количества е препоръчително?

Нискомасленото кисело мляко, представяно като по-полезно, особено срещу напълняване, не влияе върху теглото. Това е установено след мащабно проучване на испански специалисти по хранене.

Полезните свойства са присъщи на пълномасленото мляко, а не на диетичното. Известно е, че в процеса на ферментация участват две млечно-кисели бактерии - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, но те оцеляват и са от полза само когато са в симбиоза. Под тяхно въздействие се променя както млечната захар, така и белтъчните вещества и мазнината в млякото, формиращи неговите вкусови и ароматни качества.

Метаболитите, получени при процеса на ферментация, имат здравословни ефекти. Киселото мляко е естествено средство срещу отравяния от храна, има антитуморно действие и тонизира тялото, но когато не са извличани част от полезните му съставки. В диетичните млека те са заменени със захар.

Според специалистите дозата от 300 грама мляко, разделена на два приема, е количеството, което ще даде всички необходими на тялото ползи за деня. За да бъде още по-вкусно и полезно, добре е да се гарнира със свежи плодове и да се съчетае със средиземноморска диета.

Ако обичате кисело мляко, препоръчваме да опитате някоя от рецептите ни за:

- кекс с кисело мляко;

- палачинки с кисело мляко;

- домашно кисело мляко;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати