Защо да пием чай от елда?

ползи от чая от елда

Чаят от елда произхожда от Азия, и по-точно от Корея, където го наричат Мемил-Ча, в Япония – Соба-Ча и в Китай – Кучао-Ча. Приготвя се от печена елда. Подобно на други традиционни корейски чайове, Мемил-Ча може да се пие или топъл или студен, а понякога се сервира вместо вода.

Приготвя се, като олющената елда се сварява и се суши, а после се пече на тиган без мазнина - печена.

Чаят се приготвя в съотношение 1 към 10 елда и гореща вода, след заливане се оставя в продължение на 2-4 минути.

Чаят от елда, известен още като соба ча, предлага огромни ползи за здравето, тъй като не съдържа вредния глутен. Проучванията сочат, че подпомага загубата на тегло, подобрява здравето на кръвоносните съдове и намалява холестерола в кръвта.

Предварителните изследвания на чай от елда са обещаващи и предполагат, че хранителните вещества в чая могат да послужат като хранителна добавка.

В следващите редове вижте някои от най-ценните ползи от чая от елда:

1. Предотвратява оток

Според проучване, публикувано в European Journal of Pharmacology, чаят от елда е високоефективен при лечението на оток, причинен от хронична венозна недостатъчност. Изследването казва, че чаят е бил безопасен и е повлиял благоприятно на пациенти с оток и може да предотврати по-нататъшното му развитие.

елда

2. Значими сърдечно-съдови ползи

Проучване, проведено върху 220 жени в постменопауза, страдащи от сърдечно-съдово разстройство (CVD), казва, че консумирането на зърна от елда или чай, поне шест пъти седмично, е добро за контролиране на признаците на сърдечните проблеми. Също така предпазва от други често срещани здравословни проблеми при жени в менопауза с високо кръвно налягане и висок холестерол.

3. Намалява кръвната захар

Документ, публикуван в The Journal of Agricultural and Food chemistry, посочва, че чай от елда или концентрат намаляват нивото на кръвната захар при диабетици.

4. Подобрява бъбречната функция

След проучване е установено, че след прием на чай от елда се показва значително подобрение на бъбречната функция и се забавя прогресията на бъбречните заболявания. Експериментът обаче тепърва ще се опитва върху хора, но се очаква да даде подобни резултати при хора, страдащи от бъбречни проблеми.

5. Полезно при лечение на диабет

В проучване е установено, че съставките, присъстващи в чая от елда, са полезни за понижаване на нивата на кръвната захар при диабет. Рутинът, открит в елдата, е изключително полезен за предотвратяване на диабет тип 2, когато се използва по определен начин. Друго плацебо-контролирано проучване заключи, че екстрактът от елда или чай от семена намалява нивата на кръвната глюкоза с 12 до 19% на 90 и 120 минути след приложение, когато се дава на лабораторни животни с умишлено причинен диабет.

Учените смятат, че ефектът на понижаване на глюкозата се дължи на наличието на хиро-инозитолово съединение, за което е установено, че играе основна роля в клетъчната сигнализация и метаболизма на глюкозата, както при животни, така и при хора. Изследователите смятат, че хиро-инозитолът може да действа като имитатор на инсулина и да увеличи чувствителността на телесните клетки към инсулин.

6. Подобрява овулаторната функция

Според проучване върху хора, публикувано в New England Journal of Medicine, семената и зърната от елда са заредени с D-Chiro-Inositol, който увеличава действието на инсулина при пациенти, страдащи от синдром на поликистозни яйчници. По този начин той допринася за подобряване на функционирането на овулацията, намалява нивата на кръвното налягане, намалява концентрациите на серумния андроген и плазмените триглицериди.

чай от елда

7. Предпазва от рак и сърдечни заболявания

Фитонутриентите, присъстващи в зърнени храни и пълнозърнести храни като елда, са изключително полезни за подобряване на храносмилането и някои видове проблеми със стомаха и жлъчния мехур. Елденото растение съдържа лигнани – фитоестрогени, известни с това, че защитават организма от рак на гърдата и други видове рак, зависими от хормони. Въпреки че съдържанието на лигнани в чаят от елда е сравнително ниско, редовният му прием показва значително подобрение на способността за борба с рака в организма и сърдечните проблеми.

8. Подобрява имунитета

Елдата е важен източник на водоразтворими, неразтворими и мастноразтворими антиоксиданти. Тя е богата на няколко хранителни вещества, включително токотриеноли, витамин Е, фенолни киселини, селен и фитинова киселина. Те са изключително добри за подобряване на нивото на имунитета на организма. Антиоксидантите се борят с токсичните свободни радикали в тялото, като по този начин предлагат защита срещу вредни вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

9. Спомага отслабването

Чаят от елда има по-малко калории и следователно е идеален заместител на висококалоричните напитки. Заместването на висококалорични напитки с чай от елда ви помага да отслабнете. Въпреки че няма много доказателства за ефекта на този чай за отслабване, изследователите смятат, че наличието на катехини, естествени антиоксиданти в чая от елда, може да насърчи загубата на тегло. Подробно проучване на затлъстяването разкрива, че екстрактите в зеления или елдения чай съдържат добро количество катехини, които помагат при свалянето на килограми.

10. Добър източник на антиоксиданти

Зеленият чай е богат на антиоксиданти и е полезен за отслабване и цялостно здраве. Ако обаче сте били посъветвани да намалите кофеина в диетата си, и искате да спазвате нискооксалатна диета, чай от елда е най-добрата алтернатива.

Той предлага всички предимства на зеления чай без кофеин и може да бъде идеален избор за тези, които искат да спазват диетата за избягване на камъни в бъбреците. Витексинът и рутинът в чая от елда подобряват притока на кръв и предотвратяват разширени вени и оток на краката.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати