gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Семките на дюлите - ползи и приложение

Семките на дюлите - ползи и приложение

семки от дюля

Свикнали сме, че преди консумацията на някой плод трябва да го обелим и задължително да премахнем семките му, ако има такива. Тази част на растенията обикновено е по-твърда, трудно смилаема е и това е причината да се игнорира. Това в повечето случаи ни лишава от разнообразни хранителни вещества.

Всяка семка е богата на биологично активни вещества, които са катализатор на биохимичните процеси в тялото. В семките е есенцията на генетичния материал, от който се развива растението. Консумацията му обновява тялото, зарежда го със силата на плода.

Друго преимущество на семето е, че представлява баласт и с него се подобрява пасажът на червата. Тъй като събират всички полезни вещества на цялото растение, семките влияят положително на здравето. За целта е нужно да се разкъса твърдата обвивка, защото иначе организмът ги изхвърля неизползвани.

От тази база можем да предвидим какво може да ни даде семето на дюлята. Освен витамини А и С; повечето витамини от група В; минерали като калий, калций, фосфор, магнезий и захари, семето дава в добавка още вещества, които служат за лечебни цели.

В обвивката на семката се намира голям процент слузно вещество. С накисване се получава разтвор от слузта, който има омекчаващ и противовъзпалителен ефект при възпаление на дихателните органи и храносмилателната система.

ползи от семената на дюля

Препоръчва се семките на дюлите да се киснат в студена вода, за да се предотврати извличането на съдържащия се гликозид амигдалин, който е отровно вещество. Извлекът се използва при ларингитни, фарингитни и гастроентеритни оплаквания.

Билкарите съветват при прием на дразнещи стомаха лекарства да се консумира дюля със семената, за да може слузното вещество да тушира вредното действие на лекарството.

В подходящ разтвор семето се използва и срещу напукана и изгорена кожа. За външна употреба се приготвя лек като семената се накисват във вода и се разклащат активно до получаване на слузеста течност.

В народната медицина се препоръчва при упорита кашлица да се пие отвара от дюлево семе, смесена с билката подбел.

С варено дюлево семе в миналото се намазвали гърдите на кърмачките, заради противовъзпалителния ефект, който семената на този чуден плод притежават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати