gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»5 причини ДА НЕ ПИЕТЕ кафе

5 причини ДА НЕ ПИЕТЕ кафе

Кофеин

Много се спори около това повече вредна или повече полезна е най-популярната ободряваща напитка в света - кафето. Нека изброим най-популярните ползи от горчивата напитка.

Кафето е богато на антиоксиданти - хлорогенна киселина и меланоидини. Те се борят срещу окислението - процес, увреждащ клетките и допринасящ за стареенето на организма. Редовната консумация на кафе намалява риска от болест на Паркинсон. Кафето има защитен ефект срещу развитието на диабет тип 2.

Кафето предпазва от чернодробна цироза. Консумацията на кафе предпазва от формирането на жлъчни камъни. Редовното пиене на черната напитка намалява образуването на бъбречни камъни, тъй като увеличава обема на урината и пречи на кристализацията на калциевия оксалат. Той е най-честият компонент на бъбречния камък.

Кафето подобрява умствените способности, паметта, бодростта. Може да намали риска от Алцхаймер. Кофеинът в кафето е сходен с теофилина, който е известно лекарство срещу астма.

А сега нека наблегнем на 5 причини, заради които да не пиете кафе или поне да не прекалявате с него.

Кафе

- Кафето предизвиква безсъние - напитката стимулира работата на нервната система, но при злоупотреба това стимулиране може да прерасне във възбуда, която да доведе до безсъние. Ограничавайте употребата на кафе вечер, тъй като е малка вероятността да се окажете от онази минимална група хора, на които кафето действа сънотворно.

- Кафето повишава кръвното и е вредно за сърцето. Ако страдате от повишено кръвно налягане, още повече – ако вече сте с диагноза хипертония, трябва да внимавате с кафето. Повишава кръвното и постепенно то може да остане във високи граници за постоянно. Повече от 2-3 малки чашки на ден може да се окаже опасно. Дори и за хората, които нямат други предпоставки за поява на хипертония.

- Кафето повишава холестерола. В кафето се съдържа кафестол. Той значително повишава нивото на холестерол в кръвта. Най-много кафестол се съдържа в еспресото и в кафето, приготвено с кафеварка. Ако в продължение на месец консумирате така приготвено кафе по 4-5 чашки дневно, това ще повиши показателите на холестерола с 6-8%. В кафето без кофеин също се съдържа кафестол.

- Кафето образува налепи до зъбите. Любителите на черната напитка бързо губят естествения бял цвят на зъбите си. В кафето се съдържат мазнини и въглехидрати. В комбинацията със захарта те образуват жълти налепи по зъбите.

- Кафето води до зависимост. Основната съставка на кафето, кофеинът, е наркотично вещество. Вегетативно-съдовата система на любителя на кафе се намира в зависимост от ароматната напитка и затова отказва да работи пълноценно, ако не бъде задоволен кофеиновия глад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 6
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
мара
мара
03.07.2015 20:55
Спрете да пишете такива пълни с противоречия статии. Понякога си мисля, че подобни писания имат рекламен или антирекламен ефект... Дали е вредно или полезно кафето, всеки средноинтелигентен индивид може сам да прецени. И живота е вреден щом има летален край, ама го живеем...
2
0
мира
мира
31.05.2014 14:33
Кафето и чая не повишават кръвното налягане.
Сътрудници на института по профилактика и клинични изследвания в Париж в продължение на 10 години наблюдавали над 180 хиляди човека на възраст от 16 до 95 г. Участниците в изследването разпределили в три групи
- Първата се въздържала от кафе и чай;
- Втората – изпивали от 1 до 4 чаши кафе или чай на ден;
- Третата – повече от 4 чаши кафе или чай на ден.

В участниците в третата група, които изпивали повече от 4 чаши на ден кафе или чай, показателите на систолно, диастолно налягане (разликата между систолното и диастолното налягане се нарича амплитуда на кръвното налягане), пулс, честота на сърцебиене се оказват по-ниски отколкото при другите групи.
Възможно е ефекта да се дължи на флавоноидите в чая – те разширяват кръвоносните съдове, за сметка на което налягането се понижава. А по какъв начин кафето понижава кръвното налягане не е ясно.
4
0
Вики
Вики
14.04.2014 21:02
Изводът е - пийте безкофеиново кафе. Проблемът решен!
2
0
Лили
Лили
06.11.2013 19:10
Като дългогодишен пристрастен кафеман, мога да кажа, без него не само може, но и се чувствам по-добре. Година и нещо вече не пия, свежа съм като репичка и в пъти по-добре, отколкото като пиех.
Спирайки го, около седмица бях с жестоко главоболие...защо ли?
Интересно как всеки пристрастен към нещо си намира хиляди оправдания и извинения...това го казвам като настоящ, уви все още пушач.
10
2
от мен
от мен
16.10.2013 11:40
Няма нищо по-хубаво от една чаша сутрешно , ароматно кафе !
18
2
Мирко
Мирко
08.10.2013 09:54
Всичко, с което се прекалява е вредно. Аз пия само по едно дълго кафе сутрин след закуска. Помага ми, когато се събуждам с главоболие.
7
2
криса
криса
04.09.2013 19:13
всичко написано в статията е напълно вярно,колкото и да не ви се вярва,наистина вдига кръвното,аз пиех кафе много,мислех си като повечето от вас,че без него живота ми е немислим,но дойде момент в,който се разделих с кафето и сега се чувствам много по-добре,отколкото,когато го пиех,бях станала направо като наркоманите - зависима,сутрин преди още да съм отворила очи посягах към чашката с кафето,без храна можех,но без кафето - не :),сега вече мога както казах и по-горе
3
5
мира
мира
12.08.2013 21:56
От всичкото, което прочетох, се оказва, че ползите от пиенето на кафе са много повече и по-съществени от вредите :)
14
1
Глупости
Глупости
09.08.2013 21:52
на таркалета
2
0
мариана
мариана
08.08.2013 18:11
Няма да го откажа! Без кафе сутринта целия ден ми е крив, изморена съм и ми се спи!
4
2