Отровен спанак прати в болница 44 души

Отровен спанак прати в болница 44 души
Практично точило за заточване на ножове
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практично точило за заточване на ножове
7.00 лв.
Виж ››

Повечето от нас вероятно са израснали с популярното детско филмче за Попай моряка, който постигаше своите напомпани мускули не със стероиди, както е "модерно" днес, а тъпчейки се със спанак.

Да, тези времена отдавна са отминали, но не само заради появата на стероидите и всички останали синтетични лекарства за "напомпване" на мускули, а защото няма как да сме сигурни какво точно консумираме. Дори и така полезният за здравето ни спанак крие немалко рискове.

Именно подобно нещо се е случило в Истанбул в началото на месец ноември На 04.11. местна частна телевизия съобщи, че заради консумация на спанак са се натровили 44 души. Вече 25 от тях са изписани, но на останалите 19 души състоянието все още е нестабилно.

Отровен спанак прати в болница 44 души

Рано е да се каже дали това се дължи на пестициди от почвата, в която е отглеждан самият спанак, или пък е в резултат на отровни химикали, с които той се пръска с цел да не губи свежестта си и да "хваща" по-лесно окото на купувача.

Това тепърва ще се изяснява, както и в кои магазини се е продавал токсичният спанак. Но за никого не е тайна, че с цел по-продаваем продукт подобни техники се прилагат от страна на голяма част от търговците по цял свят.

Всичко това не означава обаче, че трябва да престанете да консумирате спанак или други листни зеленчуци, защото за ползите от тях е изписано толкова много, че надали ще искате да ви "надуваме" отново главата с всички техни преимущества за човешкото здраве. Те са безспорни - не преставайте да ги консумирате, а открийте как да се предпазите от "евентуалните" рискове, които могат да крият както спанакът, така и неговите "събратя".

Необходимо е да спазвате само 3 стъпки, за да се предпазите от рисковете, които крият химикалите в зеленчуците.

1. Избирайте само сезонните листни зеленчуци, за да се предпазите най-добре от риска те да са бомба от нитрати. Също така не избирайте прекалено едрите листни зеленчуци, защото те пък може да са обработени с пестициди с цел по-бърз растеж.

Отровен спанак прати в болница 44 души

2. Винаги премахвайте дръжките от листните зеленчуци, защото в тях обикновено се съдържат най-много нитрати, както и токсични вещества.

3. Накисвайте листни зеленчуци - почистени предварително, добре в студена вода поне за 30 мин, като я сменяте минимум 3 пъти. За тази цел е най-добре да се сдобиете с центрофуга за зеленчуци, за да можете по-лесно да премахнете излишната вода от тях. Това е особено необходимо, ако се каните да използвате листата на конкретните зеленчуци за приготвянето на салата. Защото ще е пълна заблуда от ваша страна, ако считате, че спанакът трябва да попада само в супи и яхнии. От бейби спанак стават превъзходни салати!

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати