Защо семейният обяд и вечеря са важни фамилията?

Защо семейният обяд и вечеря за важни за семейството?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.00 лв.
Виж ››

Животът днес е една забързана надпревара с времето. Повечето неща се правят на крак, дори храненето. Заведенията за бързо хранене създадоха една нова култура, която бързо даде своите негативни резултати - както здравословни, така и социални.

Индивидуалното хранене има като основен негатив избора на храна - нещо бързо, без вглеждане в състава и ползите или вредите му. Моралните вреди са не по-малко важни. Между тях са създаване на чувство за отчуждение и самодостатъчност, които рефлектират върху способността на човека да гради социални връзки. Липса на нужда и интерес към семейния живот, което се явява основата за самотата.

Като реакция на тези тенденции светът започва да преоткрива старата истина за същността на семейното събиране около масата на обяд и вечеря. Хората ясно осъзнават, че общото прекарване на времето около трапезата е гръбнакът на семейния живот. То е надежден показател за функциониране на семейството.

Храненето в домашна среда е ежедневна, рутинна и структурирана дейност, която има първостепенна роля в живота на децата. Дава им усещане, че са обичани от близките. Създава им чувство за защитеност. Храната успокоява децата. Поражда емоционална увереност, когато е споделена с хората, на които разчитат. Това е време, прекарано в защитена среда, създаващо вярна представа за това как е структуриран животът и кои са важните му граници.

Доказано е, че децата, които се хранят редовно със семейството си, се справят по-добре с всички житейски задачи, не само с храненето, но и със социалния живот, с емоциите, с училището. Те имат позитивно отношение към храната, не страдат от хранителни разстройства, по-жизнени са и не се пристрастяват към вредни навици.

Храненето със семейството зарежда всеки негов член емоционално. Около трапезата обикновено семейството разговаря и споделя проблемите от ежедневието, дава или получава съвети как да се справи с трудна житейска дилема, получава увереност, че има подкрепата на останалите. Това създава чувство на сигурност и удовлетвореност, на спокойствие, че всички проблеми ще намерят своето разрешение, защото ще бъдат преодолени заедно.

Общата вечеря помага за създаването на здравословни навици, тъй като отхвърля безразборното поглъщане на всякаква храна и дава избор от домашно приготвени ястия, които изграждат вкуса и предпочитанията най-често за цял живот.

Магията на домашната трапеза се разпростира в много посоки. Не е трудно да си дадем сметка, че традицията да се събират близките хора около обща маса не е случайност, а напълно осъзната и наложена необходимост, която изгражда и поддържа устойчиви черти от характера на всеки индивид.

Създава ценности, утвърждава положителни качества и колективната памет ги припомня, защото са важни и нужни.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати