gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Туршията, която се превърна в хит тази есен

Туршията, която се превърна в хит тази есен

МиссаМисса
Помощник Готвач
3145773174
Туршията, която се превърна в хит тази есен
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см-28%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
25.00 лв.
18.00 лв.
Виж ››

Туршията е любима на много от нас, но за безупречното ѝ приготвяне е необходим опит, усет и любопитство. Майсторството на приготвянето на хубавата туршия се предава в семействата, населените места и между познати.

Има различни видове туршии, които са характерни за различни райони и носят своите характерни имена - Царска туршия, Ловджийска туршия и други. Тя представлява мариновани зеленчуци в буркани, като при приготвянето им може и да се заварят в буркани.

Маринатите за различните видове туршии включват разнообразни продукти. Част от тях са чесън, лук, магданоз, целина, копър, синап, олио, оцет, дори мед.

Туршиите са широко разпространени и типични за балканските кухни и Близкия Изток. Името туршия произлиза от торш, което означава кисело на персийски и кюрдски. В тюркските езици като турския и азербайджанския значи същото, но се произнася туршу.

Туршия с червено зеле

Иран има голямо разнообразие от стотици различни видове туршия, които се приготвят и консумират. В зависимост от местните обичаи и различните събития е типичен определен вид туршия. Докато на Балканите туршията придружава някоя спиртна напитка - узо или ракия, като мезе. Но и не само, тя е част от менюто за обяд и вечеря, а понякога е и основният герой.

В българската кухня най-популярните и най-консумирани видове са царската туршия и селската туршия. Почти във всяко едно мазе има поне по няколко буркана от тези видове туршия. Но до тях присъстват и редица други.

Не за най-традиционните туршии ще говорим сега, а за една нова, превърнала се в хит тази есен туршия. Розовата туршия отбеляза рекорд в сезона на туршиите.

Рецепта за розова туршия

Карфиол - 3 кг

Зеле - 2 кг

Червено зеле - 1 бр

Моркови - 2 кг

Червени камби - 2 кг

Глава целина - 3 бр.

Листа целина - 2 връзки

Саламура

Вода - 4 л

Оцет - 750 л

Сол - 250 г

Захар- 300 г

Розова туршия
Снимка: Мисса

Зеленчуците се изчистват, нарязват и се объркват в голям съд. Пълни се в буркани. Саламурата се заварява и се залива гореща в бурканите, в които се слага по 2 бр. аспирин /за 3 литрови буркани/.

Наречена е Розова туршия заради цвета, който се получава.

Може да се сервира с различни ястия и да придружава много видове поводи и събития. Напоследък това е една от най-интересните и любими туршии. Ако все още не сте опитвали тази туршия, сега е моментът да се осмелите, защото това ехитът на тази есен!

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати