Популярни подправки в азиатската кухня

Популярни подправки в азиатската кухня

Азиатски подправки

Така както за балканската кухня са характерни подправки като чубрица, джоджен, сминдух и т.н., така и азиатската кухня си има свои собствени подправки, които придават нейния неповторим вкус. Те са много и най-различни и няма как да ги изредим всичките, но за щастие, ако попаднете на някоя конкретна азиатска рецепта, е почти сигурно, че ще успеете да си набавите желаната азиатска подправка и у нас.

Може би не във всеки магазин, но ако сте малко по-упорити, вероятно ще срещнете дори и популярният китайски микс 5 подправки, за който след малко ще споменем в тези редове, в които ще ви разкрием кои са най-популярните подправки в азиатската кухня.

1. Джинжифил

Популярни подправки в азиатската кухня

Коренът от джинджифил се използва в редица азиатски рецепти и е толкова популярен, колкото е за нас корен целина или корен пащърнак. По нашите магазини се среща почти навсякъде, а ако случайно го е "хванала" липсата, то можете да си набавите и сух джинджифил.

2. Оризов оцет

Без него сушито не би било истинско суши, дори и някои от българските майстор готвачи да ви обясняват, че можете да го замените с обикновен ябълков оцет. Не, оризовият оцет има доста по-различен вкус и е неизменна част от всички рецепти за суши.

3. Лимонова трева

Популярни подправки в азиатската кухня

Обикновено се продава суха, но имайте предвид, че не е никак трудна и за отглеждане в домашни условия. Надали има домакинство във Виетнам, Камбоджа, Шри Ланка и на Карибите, което да не разполага с лимонова трева. Особено подходяща е за риба и морски дарове, а гореизброените държави разполагат в изобилие от тях.

4. Уасаби

Това пък е типично японски продукт, който представлява вид хрян - японски хрян. Подобно на оризовия оцет, няма как да поднесете суши без традиционния уасаби сос. Ако ви се струва прекалено лют за вкуса ви (имайте предвид, че за разлика от лютите чушки неговата лютивост отминава много бързо), можете да го смесите със соев сос.

5. Китайският микс 5 подправки

Китайски микс 5 подправки

Както и нашата шарена сол може да включва различни съставки, така и китайският микс има вариации, но класиката е смесица от анасон, карамфил, сечуански пипер, канела и фенел (семена от див копър). Някои от тях могат да бъдат заменени и с джинджифил, сладниче или пък индийско орехче. Зависи в коя част на Китай се намирате. Ако все пак трябва да си набавяте китайски микс 5 подправки от тук, е почти сигурно, че ще попаднете на първия вариант.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати