Как и защо да накисваме листните зеленчуци

Как и защо да накисваме листните зеленчуци
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

След като цяла зима буквално сме се "тъпкали" със свинско месо (стига да не ни е стреснала вече по-високата му цена вследствие на африканската чума), пили сме в недотолкова разумни количества руйно червено вино и сме изпробвали всякакви видове туршия, с нетърпение започваме да очакваме пролетния сезон, когато на място на консервираните зеленчуци на трапезата ни ще се озоват пресните салати от марули и зелен лук, постните пролетни и леки супи от лапад или коприва, или пък магданозените кюфтенца.

Да, след тежките гозби, идва ред именно на листните зеленчуци, които трябва да са на масата ни целогодишно. Обаче освен че са леки, приятни на вкус и много здравословни, дори и тяхната консумация крие рискове за здравето ни.

Накисване на зеленчуци

Най-вече листните зеленчуци са опасни заради използваните по време на отглеждането им пестициди, както и заради нитратите, които могат да съдържат. Тук само в 3 стъпки ще ви покажем как и защо да накисвате предварително листните зеленчуци, за да избегнете здравословните рискове, които може да крие тяхната консумация.

1. Задължително премахвайте външните листа на всички марули, независимо дали са родни или по-екзотични като салата айсберг, салата копф, Матилда, Шърли и т.н. Факт е, че вносните салати обикновено имат добре изглеждащи външни листа и тъй като са по-скъпи, ще се замислите дали трябва да се лишите от тях, но именно в горните листа могат да се крият най-много опасности за здравето ви;

2. Измиването на всички салати е абсолютно задължително, но във времената, в които живеем днес, е задължително и накисването на листните зеленчуци. Има 3 варианта - накисване в разтвор от:

- вода и сол;

- вода и оцет;

- вода и сода за хляб.

Накисване на листни зеленчуци

Ние ви препоръчваме последния вариант, защото когато смесвате вода и сол или оцет (в пропорции 10 % към количеството вода), винаги се усеща "послевкус", който не е особено приятен.

3. Всичко би било много по-просто, ако се снабдите с центрофуга за листни зеленчуци. След като ги измиете, си приготвяте смес от течност, като на 1 л вода се добавя 1 ч.л. сода за хляб. Количеството течност зависи от това какво количество листни зеленчуци смятате да обработвате. Най-добре е да ги накъсате или нарежете и така да ги оставите за около 20 мин в содения разтвор. След това ги изплаквате, изцеждате ги в центрофугата и спокойно "действате" с тях, както сте намерили за добре, но вече знаейки, че не рискувате да се натровите с нитрати.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати