Вкусотийки с праз за жълти стотинки

Вкусотийки с праз за жълти стотинки
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Когато настъпва есента, започваме леко да се натъжаваме, защото ще забравим за слънчевите селски домати от домашната ни градина, за свежите краставици, домашно отгледания пипер и какво ли още не. Но не е нужно да се натъжавате, защото есента пък ни предлага други вкусни зеленчуци като праз, зеле, патладжани, цвекло и какво ли още не в цветовете на есента

Тук ще съсредоточим вниманието си изцяло върху праза, защото освен полезен и вкусен той е нискокалоричен и има подчертано диуретичен ефект. Което означава, че е чудесна лека храна, когато знаем, какво "тъпчене" ни предстои по време на коледните и новогодишни празници.

Но освен това празът има и още едно предимство, което особено за нас - българите, не е за подценяване - той е много евтин продукт. Можете да намерите цяла огромна връзка от този листен зеленчук за около 1.50 лв. И понеже заговорихме и за финансовата страна на това, което попада есенно време на трапезата ни, тук ще ви дадем идеи за 3 вкусотийки с праз за жълти стотинки.

1. Позабравената народна есенно-зимна салата от праз

Може да е отминало времето на хубавите пресни домати, но със сигурност сте успели да си приготвите домашно стерилизирани домати в буркани или пък разполагате с някоя и друга консерва купешки домати. Защото за тази салата са ви необходими само консервирани домати и ситно нарязан праз. Към нея добавяте малко олио и сол на вкус. Лесно, бързо и определено за жълти стотинки.

2. Предястие от праз

Тук също са ви необходими само 3 продукта, но се уверете, че разполагате с горчица. Още по-добре е тя да е на зърна. Нарязвате праза на пръчици с дължина от около 7- 8 см и набързо ги задушавате в малко масло. Изваждате ги от тигана, нареждате ги за няколко минути върху кухненско руло, за да могат да се отцедят от излишната мазнина, и ги подреждате в чиния. Поръсете ги с по няколко капки горчица (количеството зависи от това доколко е люта) и ги поднесете.

Вкусотийки с праз за жълти стотинки

3. Постен гювеч от праз и зеле

По отношение на зелето няма никакво значение дали то ще е кисело или прясно, но ако киселото зеле още не е готово, то имайте предвид, че прясното се задушава за доста по-дълго време, докато омекне. Идеята е такава - нарязвате праза на ситно и заедно с нарязаното зеле и малко сол и червен пипер ги запържвате. После ги прехвърляте в глинен съд, тиквате го във фурната и на слаб огън го печете до пълна готовност. Подходящи подправки към този постен гювеч са дафинов лист, кимион и зрънца черен пипер, които е добре да сложите още докато ястието се задушава.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати