Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусотийки с праз за жълти стотинки

Вкусотийки с праз за жълти стотинки

Вкусотийки с праз за жълти стотинки

Когато настъпва есента, започваме леко да се натъжаваме, защото ще забравим за слънчевите селски домати от домашната ни градина, за свежите краставици, домашно отгледания пипер и какво ли още не. Но не е нужно да се натъжавате, защото есента пък ни предлага други вкусни зеленчуци като праз, зеле, патладжани, цвекло и какво ли още не в цветовете на есента

Тук ще съсредоточим вниманието си изцяло върху праза, защото освен полезен и вкусен той е нискокалоричен и има подчертано диуретичен ефект. Което означава, че е чудесна лека храна, когато знаем, какво "тъпчене" ни предстои по време на коледните и новогодишни празници.

Но освен това празът има и още едно предимство, което особено за нас - българите, не е за подценяване - той е много евтин продукт. Можете да намерите цяла огромна връзка от този листен зеленчук за около 1.50 лв. И понеже заговорихме и за финансовата страна на това, което попада есенно време на трапезата ни, тук ще ви дадем идеи за 3 вкусотийки с праз за жълти стотинки.

1. Позабравената народна есенно-зимна салата от праз

Може да е отминало времето на хубавите пресни домати, но със сигурност сте успели да си приготвите домашно стерилизирани домати в буркани или пък разполагате с някоя и друга консерва купешки домати. Защото за тази салата са ви необходими само консервирани домати и ситно нарязан праз. Към нея добавяте малко олио и сол на вкус. Лесно, бързо и определено за жълти стотинки.

2. Предястие от праз

Тук също са ви необходими само 3 продукта, но се уверете, че разполагате с горчица. Още по-добре е тя да е на зърна. Нарязвате праза на пръчици с дължина от около 7- 8 см и набързо ги задушавате в малко масло. Изваждате ги от тигана, нареждате ги за няколко минути върху кухненско руло, за да могат да се отцедят от излишната мазнина, и ги подреждате в чиния. Поръсете ги с по няколко капки горчица (количеството зависи от това доколко е люта) и ги поднесете.

Вкусотийки с праз за жълти стотинки

3. Постен гювеч от праз и зеле

По отношение на зелето няма никакво значение дали то ще е кисело или прясно, но ако киселото зеле още не е готово, то имайте предвид, че прясното се задушава за доста по-дълго време, докато омекне. Идеята е такава - нарязвате праза на ситно и заедно с нарязаното зеле и малко сол и червен пипер ги запържвате. После ги прехвърляте в глинен съд, тиквате го във фурната и на слаб огън го печете до пълна готовност. Подходящи подправки към този постен гювеч са дафинов лист, кимион и зрънца черен пипер, които е добре да сложите още докато ястието се задушава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest