Нахутът - повелителят на арабската кухня

Нахутът - повелителят на арабската кухня

Ако има нещо, което може бързо и вкусно да ви накара да усетите част от духа на Африка и Изтока, то това е храната. Арабската кухня е една от най-колоритните в света, пълна с хиляди миризми и милиони аромати. Предизвикателните ѝ вкусове и апетитни комбинации я правят все по-желана в Европа и САЩ.

Разбира се, тя има много и вкусни герои, които помагат за крайния ефект, но има и такива, които са нейни истински владетели. Един от тях без никакви възражения е нахутът. Той е основна съставка в голяма част от традиционните арабски ястия и любим продукт в рецептите на арабската кухня, защото е вкусен, хранителен, икономичен и лесен за приготвяне.

Сушеният нахут трябва да се накисне и да се вари във вода, преди да се яде. Но не е нужно да отделяме толкова за това в свят, в който времето винаги ни притиска. Можем да се насладим не по-малко и на нахута от консерва, който е предварително приготвен.

Достатъчно е само да го изплакнете и да го добавите към ястията. Освен невероятен вкус нахутът, както и повечето бобови растения имат и много ползи за здравето. Той е естествено богат на растителни протеини, различни витамини, минерали и диетични фибри.

Вкусните фалафели се правят от нахут

А колко е апетитен! Доказват го едни от традиционните арабски храни, които разчитат на него - хумусът и фалафелът. Хумусът се приготвя лесно, достатъчно е да имате около 300 г нахут, по 2 с. л. сусамов тахан и лимонов сок и 4 с.л. зехтин.

После е достатъчно да ги разбиете в блендер и след минута ще имате уникално вкусна разядка, която подправяте на вкус.

Популярният фалафел също дължи апетитното си реноме на нахута. За приготвянето му се използват около 440 г нахут, 1 ситно нарязан лук, 2 счукани скилидки чесън, 2 супени лъжици нарязан пресен, магданоз, 1 супена лъжица нарязан пресен кантарион, 2 чаени лъжички смлян кимион, половин чаена лъжичка мая и олио за пържене.

Когато се приготвя, нахутът отново се обработва с кухненски робот, така че да е ситно нарязан. Смесва се с подправките, посолява се, добавя се черен пипер и се оставя за половин час. След това сместа се прави на малки кюфтенца и се пържи. Невероятно е!

Често е участието на нахута и в супите на арабската кухня. Там той най-вече е в комбинация с различни зеленчуци. Една предпочитана от любителите на арабските специалитети е супата, направена с нахут и домати. За направата ѝ са нужни половин литър вода, 2 лука, 3 скилидки чесън, 600 г белени домати, 400 г нахут, връзка магданоз, 1 супена лъжица зехтин, половин супена лъжица кимион на прах и още толкова къри на прах.

Мароканска супа с нахут и домати

За да си я приготвите, първо задушете в зехтин чесъна, лука, кимиона и кърито. След това към тях прибавете обелените и нарязани домати, а също нахута и магданоза. Към тази смес добавете водата, черен пипер и сол на вкус. След това захлупете съда и оставете супата да се вари около 30 минути.

След като времето мине, вие вече ще имате готова прекрасна мароканска супа с нахут и домати. Остава само да я опитате и да я поднесете.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати