Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни с най-лош ефект върху здравето и околната среда

Храни с най-лош ефект върху здравето и околната среда

Храни с най-лош ефект върху здравето и околната среда

Известно е, че храната има голямо значение за здравето ни. В крайна сметка наистина сме това, което ядем. Здравословното хранене се е превърнало в житейска философия на много хора в съвременното общество и този избор има своите основания.

Биохраните са предпочитани от все повече хора, които могат да си позволят високата им цена, а на биоземеделието се гледа като на панацеята, която може да избави човечеството от все по-вредната храна, която започва да придобива характеристиките на отровната.

Изследванията за въздействието на различни видове храни върху човешкото здраве и околната среда се роят, а изводите не са оптимистични.

Храни с най-лош ефект върху здравето и околната среда

Най-негативното въздействие се пада на месото, то е най-рисково за преждевременна смърт. Това е изводът от проучване върху 15 хранителни продукта, направено от английски и американски специалисти.

За да се стигне до това обобщение, са разгледани глобалните рискови фактори, на които се дължат общозначими заболявания като диабета, рака на стомаха, сърдечните болести и инсултите, причинени от лошокачествена храна. За целта е въведен индекс, който показва въздействието на храната от една порция върху пет показателя: емисиите на парникови газове; площта земя за производството; нуждата от напояване; замърсяване при производствения процес; екологични фактори.

Тези храни, които оказват по-слабо въздействие върху околната среда, създават и значително по-малък риск от смъртност. Такива са пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, ядките и зехтинът. С по-висок риск е рибата, а червеното месо е с най-висок индекс.

Храни с най-лош ефект върху здравето и околната среда

Средното ниво на рибата се споделя с птичето месо и млечните продукти. Яйцата са толкова вредни за здравето, колкото и червеното месо, но пък не оказват съществено негативно влияние върху околната среда и затова индексът при тях е по-нисък

Тревожна тенденция е, че консумацията на вредна храна нараства доста бързо. Съветът е в регионите, където тази тенденция е набрала скорост, да се започне масирана разяснителна работа с цел храненето да премине към повече растителна храна с ненаситени мазнини. Тези храни са от най-малко вредните както за здравето, така и за околната среда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest