Какво се случва, когато пием кафе на празен стомах

Кафето на гладен стомах не е полезно
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Хм, дори само ароматът на кафе е способен да ви накара да скочите от леглото и веднага да си сипете чаша от топлата напитка. На повечето от нас денят им започва именно с нея и това е първото, което правим, още преди да сме измили очите или зъбите си. Камо ли да сме сложили нещо в устата си.

Просто кафето ни притегля с неудържимата си сила и смятаме, че без него не можем да започнем бодро деня си. Оказва се обаче, че това не е точно така, да не кажем, че дори е доста далеч от истината. Ето какво се случва, когато пиете кафе на празен стомах!

1. Всъщност, без значение дали е на празен или на пълен стомах, не е кафето онова, което ни разсънва сутрин. Реално ни събужда т. нар. хормон на стреса, известен като кортизол, който играе ролята на регулатор на усещането ни за ден и нощ. Той е онзи, който подсказва на организма ни, че с настъпването на нощта е време да ни се доспи, а когато настъпва утрото, ние трябва да сме готови за справяне с предстоящите ни задачи и да се разсъним. Нивата на кортизол са най-високи именно около 8-9 часа, когато той ни прави бодри. А какво прави кафето? Намалява неговите нива.

2. Това е само едната страна на въпроса. Когато пием кафе на празен стомах обаче, то предизвиква раздразнение на стомашната ни лигавица. Като прочетете това, веднага бихте грабнали някоя бисквитка, кифличка или кроасан, за да избегнете раздразнението. Да, ще го избегнете, но няма да помогнете по никакъв начин на визията си - прекалено много калории. По-добре е преди кафето да си приготвите един здравословен сандвич от пълнозърнест хляб и да го консумирате заедно с фреш. До кафето има време.

Яжте нещо преди да пиете кафе

3. Дори и да си миете зъбите всяка вечер по 10 минути, то няма когато се събудите, да не усещате неприятна миризма в устата си. Това се дължи на храносмилателните сокове, които се появяват сутрин, когато все още нищо не сте хапнали. Не си мислете, че кафето ще подобри ситуацията. По-добре закусете на спокойствие и измийте зъбите си. Оставете кортизола да си каже думата, а към чашата с кафе посегнете чак в интервала 9.30 - 11.30 ч. Идеален вариант - около 10. 30 ч. Тогава нивата на кортизол вече ще са ниски и кафето наистина ще ви подейства добре. Но винаги след като сте закусили пълноценно, а не да пиете кафе на гладен стомах.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати