Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Внимавайте! Престоялите макаронени изделия са опасни!

Внимавайте! Престоялите макаронени изделия са опасни!

Внимавайте! Престоялите макаронени изделия са опасни!

Никой не отрича предимствата на прясно приготвената храна. Тя има най-добър вкус, защото съдържа компоненти, които са били съвсем пресни при използването им. Когато престои в хладилник, храната губи значително от вкусовите си качества, а понякога и от полезните си вещества. Затова най-добре да се консумира само храна, приготвена на деня.

В натовареното ежедневие днес обаче е трудно да се изпълни това условие, тъй като хората прекарват голяма част от времето си извън дома и се събират само на вечеря. Често храната остава и се консумира не само на следващия ден, но и по-късно.

В някои домакинства пък храна се приготвя в почивните дни за цялата седмица и се съхранява в хладилника. Това е неправилно не само заради различния вкус на храната, но и заради опасностите, които крие престоялата храна.

Оказва се, че варените продукти като макаронени изделия и ориз са не само с влошени вкусови качества, но могат да бъдат опасни за здравето. Това твърдят специалисти по хранене от националния университет в Австралия.

В посочените продукти може да се развие бактерия с латинското име Bacillus cereus. Тя е характерна за почвите, животните, насекомите и прахта, но може да се открие при определени обстоятелства и в човешката храна.

При размножаването си бактерията използва храни като ориза, млечните продукти, подправките, сушените храни и зеленчуците. Тя има както положително действие като пробиотик, така и вредни страни.

Внимавайте! Престоялите макаронени изделия са опасни!

При съхраняване на храната неправилно, се появяват отрицателните качества на бактерията. Тя може да увреди черния дроб и дори да доведе до смърт. До такъв развой се стига в италианско семейство, където 5 деца се натровили с макаронена салата, престояла 4 дни в хладилника. За едното от децата отравянето се оказало фатално. В Белгия също се случил инцидент преди 8 години със студент, който консумирал спагети, приготвени преди 5 дни.

Съветът на специалистите по хранителни натравяния е да се консумира само храна, приготвена на деня, или най-късно от предишния ден. Особено що се касае до макарони и ориз. Престоялите макарони е най-добре да се избягват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest